En fantastiskt god fryst cheesecake som smakar som Snickers-glass fast utan socker, om man nu föredrar det. Botten är även glutenfri. Passar utmärkt som efterrätt.
Normal
0
21
false
false
false
SV
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}
Ingredienser
Botten
- 2 dl jordnötssmör med eller utan salt, välj själv
- 1,5 dl jordnötter samma som ovan
- 1 st ägg
- 2 msk valfri sötning
Fyllningen
- 2 st äggvitor
- 2 dl grädde
- 300 g färskost rumstempererad
- 2 st äggulor
- 0,75 dl valfri sötning
- 2 krm vaniljpulver
Topping
- 85 g mörk choklad gärna sockerfri
- 2 msk grädde
- 1 msk jordnötssmör
- 0,5 dl jordnötter hackade
Instruktioner
- Gör botten genom att mixa samtliga ingredienser i en matberedare. Jordnötterna behöver inte bli finfördelade.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar botten. Grädda i cirka 10–15 minuter i 180 grader. Låt svalna.
- Separera äggen. Vispa äggvitorna hårt. Vispa grädden fluffig och blanda i färskost och äggulor. Blanda i sötning, vaniljpulver och äggvitorna. Häll i smeten i formen.
- Smält chokladen tillsammans med grädde och jordnötssmör på låg värme. Rör ihop.
- Dekorera cheesecaken med chokladen och toppa med hackade jordnötter. Ställ in cheesecaken i frysen i minst 4 timmar så att den hinner stelna.
- Ställ gärna fram cheesecaken ungefär en halvtimme innan det är dags att servera den, så att den inte blir så hård.
Anteckning
Jordnötter är trots sitt namn ingen nöt utan en baljväxt. De innehåller ungefär 10% kolhydrater och är därför ingenting man bör äta i stora mängder om man försöker gå ner i vikt.
Bibbi säger
Hur får jag fram receptet?
Ser bara 2dl jordnötssmör…… Har gjort första delen å nu ser jag inte hur jag ska göra toppingen 🙁
Bibbi
JillWW säger
Gud vad märkligt! Vet att jag la in hela receptet. Måste hänt något vid flytten. Hoppas det bara blev i detta recept…
Testa att gå in om 10 minuter igen så ska det vara åtgärdat. Annars finns receptet i min kokbok om du har den tillhands.
Ber om ursäkt för besväret!
Bibbi säger
Har inte din kokbok, men jag testar om en stund igen.
Tack för snabbt svar, som skrivet innan det är chokladtoppingen som bara ska göras
JillWW säger
Men då har du ju guldläge nu att köpa den för enbart 149 kr inkl frakt från annonsen i toppen 😉 Skämt åsido så är receptet inlagt nu, igen. Hoppas du blir nöjd med cheesecaken!
Trevlig helg!
Bibbi säger
Nu ser jag, tack snälla för hjälpen
Bibbi 🙂
Stina säger
Hur många grader ska den gräddas i?
Vänligen
Stina
JillWW säger
I 180 grader. Såg att det försvunnit från receptet! Tack för att du påpekade 🙂
Nina säger
Vilket jordnötssmör använder du? 🙂
JillWW säger
Brukar inte äta jordnötssmör så ofta. Men har köpt från Sevan några gånger och något annat ekologiskt som jag inte kommer ihåg namnet på hehe.
Frida säger
Tänkte göra denna inför jul, visst borde man kunna förbereda och ha den i frysen 2-3 Dagar i förväg?
JillW säger
Ja absolut! 🙂
God jul!
Em säger
http://www.amandaekvalls.myshowroom.se har snott ditt recept och trots att jag sagt åt henne att skriva ut dig som ”källa” så har hon raderat min kommentar etc. Tänkte bara att du skulle veta! Den är supergod och du förtjänar cred för den! =)
JillW säger
Hahaha Vad roligt! Tack för spaningen. Jag skrev en liten kommentar jag med 😉
Trevlig helg!
Joana säger
Jag har ingen ordentlig frys utan bara ett frysfack och där får den inte plats, tror du det funkar om den står i kylskåpet i stället? Kanske i 8 timmar i stället för frysens 4?
Tack för all inspiration! 🙂
JillW säger
Hej! Tror tyvärr att den kommer bli väldigt rinnig då. Bättre i sådana fall att göra en sån cheesecake som man tillagar i ugnen 🙂
Joana säger
Okej, tack för svaret! Synd då den ser så otroligt god ut, men skönt att veta att det inte är någon idé att prova i kylen.
Eva säger
Hej, gjorde precis denna och ställde i frysen. Min smet blev så lös så jag fick ställa in den utan toppingen. Allt var noga vispat och äggvitorna var hårt vispade men grädden, osten och äggen blev rinnigt så hjälpte inte mycket med vitorna. Tips på vad som kan gått fel?
Mvh Eva
JillW säger
Hej Eva!
Tror inte det blivit särskilt fel. Blev den bra när den varit inne i frysen?
Vendel säger
Tips til Joana:-) du kan lage kaken i kjøleskap:-) men da må du bløtlegge tre blad gelatin i kaldt vann i 5min, klemme ut vannet og smelte de forsiktig sammen med 2ss vann i en kastrull. Tilsett dette i en tynn stråle mens du rører godt i smeten, sett kaken kaldt ca 6t og spis!:-)
Joana säger
Tack så mycket för tipset! 🙂 (Såhär långt i efterhand)
Johanna säger
Ser supergod ut! Vill gärna ha tips på vad för sötning man kan ha. Är väldigt ny på lchf och har inte använt sötning innan. Gärna som kan finnas på Coop 🙂
JillW säger
Hej! Själv använder jag mig av xylitol/björksocker som jag köper på http://www.worthit.se. Men det finns även björksocker att köpa på typ Coop men det är superdyrt.
Annars är sötströ helt ok från ICA eller Sukrin +, alt sukrin gold är mina favoriter 🙂
Lycka till!
Jenny säger
Vilken storlek på formen? Tack på förhand. Du har en superfin blogg.
JillW säger
Hej Jenny! Sorry att jag inte svarat tidigare. Var på semester i Vietnam så har legat lite lågt på jobbfronten. Men svaret på din fråga är att jag använde en ”vanlig” springform på typ 21 cm.
Ha det gott! 🙂
Sannah säger
Hej och tusen tack för receptet!
Denna fantastiska skapelse står nu i frysen och väntar på att det ska bli födelsedagskalas i morgon 🙂 Har dock en fundering om bottnen. Hur är det meningen att den ska bli? Kexaktig och knaprig eller mjuk som en sockerkaka? Min blev mer åt det senare hållet och jag misstänkte det redan när jordnötsblandningen kom ner i formen, då jag tyckte att lagret kändes väl tjockt. Ändå hade jag en form på 22 cm.
Jag blev också lite osäker på ugnsvärmen, om 180 grader gällde varmluft eller ej?
Kan vara bra att få svar på de här frågorna om man ska göra efterrätten någon mer gång.
JillW säger
Hej!
Hoppas du gillade den! Yes, det gäller varmluftsugn. Kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur botten var men har för mig att den var mer åt kexhållet än sockerkaka.
Anna säger
Tack för ett superbra recept! Har bakat den flera gånger och det blir alltid lika gott!
Sara säger
Hej!
Ska man ändra tiden man ska ha inne botten i ugnen eller temperaturen om man inte har en varmluftsugn? Till vad i så fall? ?
Sara säger
En fråga till, är det salatade eller naturella jordnötter som används i receptet?
JillW säger
Det är en smaksak. Men jag gillar salta 🙂
JillW säger
Hej!
Yes, höj till 200 grader om du inte har en varmluftsugn 🙂
Lycka till!
Marika säger
Nu måste jag verkligen tacka för ett superbt recept! Jag har just slängt ihop en cheesecake till min pappas 85-årskalas och ifjol hade vi en cheesecake som bröllopstårta! Däremellan har det blivit några kalas-cheesecakes! Helt fenomenalt helt enkelt! Tack! 🙂
JillW säger
Åh wow! Så kul att du gillar receptet så mycket ? Varsågod!