Ingredienser
- 50 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl yoghurt eller cremé fraiche
- 0,75 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 2 dl mandelmjöl eller 1 dl kokos- eller sesammjöl om nötfritt
- 1 dl pofiber *
- 2 msk fiberhusk
- 2 tsk vallmofrön (eller exempelvis solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Vispa samman ägg, "halvsmält" smör (så det lätt går att blanda ihop), yoghurt, salt och bakpulver.
- Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
- Rulla till 6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön.
- Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Eva Lindqvist säger
Läste någonstans att du använder varmluftsugn och att man om man har vanlig ugn skall höja temperaturen till 225 grader.
JillWW säger
Japp, jag har själv varmluftsugn. Testa med 225 grader och håll lite koll så att de inte blir brända bara 🙂 Lycka till!
Karolina säger
Jag har mina i ungen nu 🙂 men det liksom flyter ut vätska på plåten ? Vad kan det bero på tror du ?
Mvh karro
JillWW säger
Hej! Ingen aning faktiskt. Aldrig hänt mig. Är det mycket eller? Hoppas de blev bra ändå 🙂
Rosis säger
Kan det vara för att inte ”vätskan” som är i blandades upp tillräckligt länge med ”mjölet”……
Emelie säger
Hej!
Jag undrar om det går bra att frysa in dessa!
Tack för en grym och inspirerande hemsida! 🙂
Med vänlig hälsning,
Emelie
JillWW säger
Hej Emelie!
Ja det går bra att frysa in 🙂 Om man ändå tänkt äta upp dem inom en vecka så brukar jag förvara dem i kylskåpet.
Kul att du gillar hemsidan!
Kram
Jessica L säger
Det går alldeles utmärkt!
sandra säger
Hej! Vill tacka för super goda frallor. Jag har alltid bakat dessa med mandelmjöl men skulle gärna vilja testa dessa med kokosmjöl. Om jag ska göra 6 st behöver jag bara ha 1 dl kokosmjöl då? lr menar du 1dl kokosmjöl och 1 dl mandelmjöl?
JillWW säger
Kul att du gillar dem! 1 dl kokosmjöl bara 😉
Frida säger
Hej! Tycker frallorna blev jättegoda, tack för receptet! Har du testat att göra samma recept som en limpa? Och hur vet man i så fall när den är klar? Ska det vara någon speciell temperatur på sådana här bröd?
JillWW säger
Hej! Kul att du gillade frallorna 🙂 Nej jag har inte testat att göra det själv men har sett andra som gjort det. Jag hade testat med 20-30 minuter i ugnen.
Lycka till!
Carina L säger
OM ni inte har varken yoghurt eller creme fraiche hemma, ta då inte mascarpone, det blir smuligt… 😀 Normalt SUPER goda frallor!! Tack Jill!
frida säger
Hej! Låter riktigt smarrigt. Dum fråga kanske , men kan man äta dessa om man kör lchf? Är rätt ny med det här , tänkte eftersom det finns yoghurt och bakpulver i?
Tacksam för svar!
JillWW säger
Ja det ”kan” man absolut göra 🙂 Kanske ingen bra idé att äta flera stycken varje dag om man försöker gå ner i vikt. Beror på hur strikt man är. Om man viktminskar så rekommenderar jag frukost bestående av ägg åtminstone på vardagarna. Men på helgen kanske det kan vara något? 😉
Johanna säger
Hej. Super goda frallor. Hur många kh är det i en?
JillWW säger
Tack! Har för mig 2-3 g beroende på hur stora man gjort dem.
Sara säger
Supertrevligt recept! Men vad för slags yoghurt är menat? Fetthalt etc? 🙂
JillWW säger
Så fet som möjligt, så typ turkisk eller rysk som är lite mildare dessutom 🙂
Camilla P-andersson säger
Hej!
Upptäckte att den grekiska ( brukade köpa turkisk, för den är ekologisk) är ännu krämigare och mildare! Funkar den?
JillWW säger
Ja den borde absolut fungera 🙂
Liisa Korhonen säger
Hej Jill! Vill bara tacka för detta underbara recept. Så fluffiga och goda, helt otroligt.
🙂
Elin D säger
Hej, jag testade precis dessa då dom har fått så mycket skryt. Men mina blev så platta..fast jag gjorde precis om receptet. Hade vanlig yoghurt, kan det ha något med saken att göra eller vad borde jag vara extra noga /försiktig med så att du ska bli som runda frallor och inte platta frallor?
JillWW säger
Vad tråkigt att de blev platta! Jag tror att det har med yoghurten att göra. Vanlig yoghurt innehåller mer vätska så då borde de flyta ut mer också. Sen är det bra att låta degen stå och svälla ett tag så att man kan rulla riktigt runda bollar av degen.
Marina säger
Åååå. Känns som om jag skulle läst kommentarerna innan. Nu är mina gjorda med 1 dl mandelmjöl och 1 dl kokosmjöl och är inne i ugnen på 175 grader…. Två fel direkt.
Höjer temperaturen direkt till 225 och väntar spänt.
Nu har jag ätit… Gjorde dem som hamburgerbröd och de blev rättså kompakta och platta men supergoda. Vilken tur!!!
Tack för fin blogg och instagram.
Erica säger
Åh, de här ska nog falla mig i smaken! Bor utomlands för tillfället och har inte pofiber, vad kan jag ersätta det med? Fiberhusk/kokosmjöl? Hur mycket i så fall i detta recept? Tack för svar!
JillW säger
Hej! Tror det ska gå att köpa ”Potato fibre” utomlands? Men testa att öka på mandelmjölet istället. Blir kanske lite mer kompakta men det blir nog gott ändå 🙂
Stina säger
Åh, vilket underbart recept, Jill..
görs de rätt – med rätt antal grader från början – blir de, precis som du skriver, underbara.
Misstänker att de flesta som inte får till det och slutar upp missnöjda missat skiftningen i gradantal gällande ugnsuppvärmning för varmlufts- respektive icke-varmluftsugn.
Hände tack och lov inte här. 🙂
Nå väl, tusen tack.
Hanna säger
Utan tvekan de godaste lchf bröd jag någonsin ätit! Tack Jill för ett underbart recept och en fantastiskt inspirerande blogg!
JillW säger
Tack! Vad roligt att höra! 🙂
Lena Nyberg säger
Det här är verkligen frallorna som inte går att misslyckas med, märkte inte att proppen gick på ugnen medan de gräddades och trodde att de skulle bli förstörda. Bytte proppen och satte igång ugnen igen, brödet fick stå inne en stund till, blev jättefina ändå ??
JillW säger
Haha Vad roligt! Kul att du gillar dem ?
isa säger
Hej.
Undrar om jag förstått det rätt om jag vill göra dubbelt recept och ha kokosmjöl istället för mandel. Då behöver jag bara ta 2 dl kokosmjöl istället för 4 dl mandelmjöl?
Mvh
JillW säger
Ja det stämmer eftersom kokosmjöl absorberar mycket mer vätska än vad mandel gör 🙂
Yvonne ademdal säger
Hej. Kan jag göra The kakor .
JillW säger
Absolut! Du kan göra dem i vilken form som helst ?
Mirjana Akrapovic säger
Enkelt och gott, tack?
Ann Beutler säger
Absolut det godaste LCHF brödet. Tog CF och 1 del kokosmjöl. Tack så himla mkt!!
Linn säger
Jag brukar aldrig kommentera någonstans. MEN detta är ett måste!! Jag har ätit lågkolhydratskost i 3-4 år nu, på grund av IBS-mage. Jag har under hela denna perioden letat efter ett bröd som går att äta utan att smaka sk*t!
Detta recept är sååå bra! Du borde få ett pris för att ha framställt detta. Har bakat det ett par veckor nu och provade nu med endast kokosmjöl idag, och det blev precis lika gott som med mandelmjöl!
TACK än en gång!!
JillW säger
Hahaha Tack så jättemycket!
Kram!
Therese säger
Åh, det här vill jag testa!
Kan man byta ut bakpulvret till bikarbonat?
Har inte bakpulver hemma nämligen.
Kramar
JillW säger
Hej! Jo det går fint! Kram
Linn säger
Då detta blivit mina favoritfrallor gör jag en sats varje söndag som räcker hela veckan!
Jag provade att byta ut 1 tsk bakpulver mot bikarbonat istället, till 9 bullar! Så totalt 2 tsk bakpulver o 1 bikarbonat. Då yoghurten är syrlig funkade det perfekt!
Trodde knappt de kunde bli luftigare, men jo! Prova om du vill 😀
JillW säger
Hej! Vad roligt att höra 🙂 Bra med tips om bikarbonat!
Kram
Jaana säger
Nu har jag bakat dessa frallor. Verkligen goda och luftiga. Tänker att de borde fungera riktigt bra som hamburgerbröd. Jag får platta till dem något nästa gång för de behöll den runda formen i ugnen. Jag har ”vanlig” ugn och gräddade på 200 grader i 20 minuter och det blev perfekt.
Ska experimentera mer med receptet. Tänkte att det kanske skulle vara gott att blanda i finhackade soltorkade tomater.
JillW säger
Hej! Kul att du gillar dem 🙂 Ja de passar bra till det mesta.
Maria säger
Hej! Om jag skulle vilja göra fler frallor än i receptet, hur dubblerar jag då ? Det brukar vara svårare med glutenfrittmjöl.
Tack !!
JillW säger
Hej! Det är bara att dubbla rakt av 🙂
Trevlig helg!
Bia säger
Tack för ett toppenrecept på bröd!
Lätta att baka, goda att äta!
Nu ska jag göra baguetter till kvällens räkor!
JillW säger
Varsågod! Det låter ljuvligt! ☺️
Malin säger
Jag gjorde dessa till helgfrukost och min yngsta tjej mumsade glatt och sa: Mamma, du bakar dom godaste frallorna i hela riket! ?
Tack för detta, Jill!
JillW säger
Åh vad gulligt! Hehe Kram
Vivian Wolff säger
Fantastiska recensioner och nu ska pröva dessa frallor. En fråga, hur blir resultatet med en muffinsform?
JillW säger
Det ska gå bra! Hoppas du också blir ett fan 😉
Gabriella säger
Om jag både vill ha kokosmjöl och mandelmjöl hur mycket av varje skulle du ta då? Vill inte äta för mycket mandelmjöl då det innehåller omega 6 (de gör väl inte kokosmjöl?) men samtidigt vill jag inte ha kokosmaken från kokosmjölket… tacksam för svar
JillW säger
Hej! Du behöver inte använda mandelmjöl alls om du inte vill det. Då räcker det med 1 dl kokosmjöl. Annars blanda 1 dl mandelmjöl och 0,5 dl kokosmjöl.
Kristin Vedin säger
Då kan man ta 0,5 dl sesammjöl istället för Kokosmjöl eller hur ?
Christine säger
Hei!
Skal prøve disse senere i dag 🙂 Hvis jeg ikke skal bruke mandelmel, skal jeg da bruke 1 dl kokosmel eller 1 dl sesammel – ikke 2 dl mel hvis det ikke er mandelmel? Blir det samme resultat uansett mel eller anbefaler du helst mandelmel?
Takk 🙂
– Christine
JillW säger
Hej!
Jag föredrar mandelmjöl men det är många som använder kokosmjöl istället så det är en smaksak.
Cissi säger
Hej:) skulle man kunna ersätta filen med hemmagjord ”fil” på kokosmjölk och probiotika?:)
JillW säger
Hej!
Du menar yoghurten? Det går säkert men har aldrig testat. Återkom gärna med hur det blev om du testar 🙂
Nina säger
Jag gjorde dem med sesammjöl, blev så gott!
Elin säger
Absolut godaste bröd jag ätit på länge ?
Tack!