Pepparkakor är ju ett måste runt jul, även för oss som helst undviker både socker och gluten. De smakar ju inte riktigt som mormors gamla recept som man vuxit upp med sedan barnsben. Men de är helt klart ett bra substitut. Det är viktigt ha ha dem i ugnen tills vätskan försvunnit i dem så att de blir krispiga. De är passar utmärkt till att smula i yoghurten eller att använda till en cheesecakebotten.
Ingredienser
- 1 dl vatten
- 1 msk honung
- 1 tsk kanel
- 1 tsk nejlika
- 1 tsk ingefära
- 100 g smör
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
- 3 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 st äggvita
Instruktioner
- Koka upp vatten, kryddor och honung. Dra kastrullen åt sidan och klicka ner smör. Rör tills det smält ner och blandats ordentligt.
- Blanda samman alla torra ingredienser. Rör sedan i kryddsmeten och äggvitan. Blanda till jämn deg.
- Forma till en boll och lägg i en plastpåse i kylen över natten.
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Dela degen på mitten. Kavla ut den mellan ett bakplåtspapper och plastfolie. Stansa ut figurerna. Lägg på plåten.
- Grädda i ca 7 min i 150 graders värme. Sänk värmen till 100 grader och lämna luckan lite på glänt (med en slev eller liknande emellan) i upp till en timme. Låt dem sedan svalna på galler tills helt kalla så de blir knapriga.
Ulla Kraftling säger
Dessa kommer att finnas på mitt julbord alltid!!
Ändrade till en msk sirap istället för honung och tog 2 tsk kanel (enl MIN mormors recept- dubbel mängd kanel jämfört med de övriga) minskade fiberhusken till 1/2 msk. Vet ej om det senare gjorde nån skillnad på krispigheten men underbart goda!!! Lättbakat och enkelt.
Absolut det bästa recept jag provat och jag har provat många
JillW säger
Åh vad roligt att höra! 🙂
Ulla Kraftling säger
Det blev 52 små hjärtan och nio stora. Gräddade alla först och torkade sedan alla på en gång.
Lilyana Thorsager säger
Dum fråga kanske men, vad är hållbarheten på dessa? Och ska de vara i kylen ler i skafferiet?
Är ju inte så hemma med bakning osv 🙂
JillW säger
Jag skulle nog rekommendera att frysa in dem. Då håller de i flera månader 🙂
m'Afric säger
Hej Jill!
Jag älskar din zucchini–och mozarellalasagne som jag fann i en lokaltidning för flera år sedan. Nu söker jag ett bra gluten- och sockerfritt alternativ till mormors tunna supergoda pepparkakor och skulle därför vilja prova ditt pepparkaksrecept. Men jag undrar över vad du menar med ”valfri sötning”? Kan jag t.ex. använda agavesirap? Eller behöver det vara ett torrt sötningsalternativ? Jag undviker sötningsmedel in i det längsta och vore tacksam om du kan ge mig några förslag om inte agavesirap är lämpligt, eftersom detta är nytt för mig. Tack på förhand✨
JillW säger
Hej! Kul att du gillar zucchinilasagnen 🙂 Min favoritsötning är björksocker/xylitol. Pepparkakorna är ju goda men de blir ju inte sådär perfekt krispiga som originalet. Hoppas du gillar dem 🙂