En svensk klassiker i lite ny tappning. Rätten serveras med en ljuvligt god hollandaisesås som du mixar ihop på under tre minuter.
Ingredienser
Inkokt lax
- 1 kg laxfilé
- 2 liter vatten
- 0,5 dl ättika
- 10 st kryddpepparkorn
- 5 st lagerblad
- 2 tsk senapsfrön
- 1,5 msk salt
- 1 st fänkål
- 1 st morot
- 1 knippe dill
- 2 st rödlök
Ramslökshollandaise
- 150 g smör
- 1 dl rapsolja
- 1 st ägg
- 5 st ramslökstjälkar
- 2 msk citronsaft
- salt smaka av
Grönsakspasta
- 500 g sparris
- 2 st morötter
- 1 st zucchini
Instruktioner
- Koka upp vatten, ättika, kryddor, strimlad fänkål och morot i en stor kastrull och låt koka i 10 minuter.
- Skär bort skinnet på laxen och dela den i cirka 3 x 3 cm stora kuber.
- Lägg den strimlade löken i lagen och koka i ytterligare 5 minuter. Stäng av värmen.
- Lägg i laxen och dillen i lagen och täck med plastfolie och lock. Låt stå tills den svalnat. Kan med fördel stå i kallt i kylskåpet över natten.
Ramslökshollandaise
- Knäck ägget i en hög mixerskål (som man brukar få om man köper en mixer).
- Smält smöret tills det börjar bubbla och allt smör är rinnande.
- Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägg i och häll i smöret och oljan. Mixar sedan nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli ljust och krämigt innan du tar upp mixern.
- Tillsätt sedan citronsaft och ramslök. Smaka av med salt.
Grönsakspasta
- Strimla grönsakerna mot en skärbräda med en osthyvel och moroten med en potatisskalare om du inte har tillgång till en mandolin.
- Koka i ca 3 minuter i saltat vatten.
- Häll av vattnet och låt dem ånga av innan servering.
Anteckning
Tips! Laxen kan med fördel göras dagen innan.
Christine säger
Hej,
Tänkte testa detta. Är det hela ägget i såsen? Går den bra att göra dagen innan?
Hälsningar christine
JillW säger
Hej! Ja, hela ägget och den går absolut att förbereda dagen innan.