Det känns som att grönkål är en relativt bortglömd grönsak för många, som oftast enbart används som dekoration runt julskinkan vid jul. Grönkålen är inte bara god att tillaga utan innehåller även mycket järn, C-vitamin och A-vitamin.
Ingredienser
Laxen
- 4 st laxfjärilskotletter
- 1 msk örtagårdkrydda
- smör att steka i
Stuvad grönkål
- 250 g grönkål
- 25 g smör
- 2,5 dl grädde
- 0,5 dl färskost (typ Philadelphia)
- 1 tsk chiliflakes
- 1 krm muskotnöt
- salt
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
Laxen
- Om du inte köpt färdiga fjärilskotletter. Köp filé med skinn. Skär laxen i portionsbitar ca 3-4 cm breda. Skär ett snitt i mitten av varje filé, ner till skinnet, EJ igenom. Vik sedan bort delarna från snittet så att skinnet blir dubbelvikt i mitten och den ser ut som en "fjäril".
- Krydda med örtkrydda och stek i smör med "den fina sidan" nedåt. Vänd när laxen börjar ljusna på sidorna.
Stuvad grönkål
- Lägg smöret i botten på en kastrull. Skär bort stjälkarna på grönkålen så att det endast är själva bladen kvar. Lägg bladen i kastrullen med smöret. Rör runt. Häll i grädde och låt koka i några minuter.
- Mixa med en stavmixer tills finfördelat. Lägg i färskost och kryddor. Smaka av med salt och peppar.
- Servera tillsammans med en god sallad, gärna med lite olivolja med citron och flingsalt.
Kattizz säger
Med tanke på julbord, kan denna serveras kall? ?
JillW säger
Hej! Jag hade nog valt att servera grönkålen varm tillsammans med varmrökt lax i sådana fall. God jul!