De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen och smakar ljuvligt. Variera med annan sylt, bär, eller varför inte toppa med flagad mandel?
Ingredienser
- 100 g smör , mjukt
- 1 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
- 2 st äggulor
- 3 droppar bittermandelessens
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- 5 dl mandelmjöl
- 0,5 dl sockerfri hallonsylt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa först ihop smör, sötning, äggulor, bakpulver, bittermandelessens, vaniljpulver och salt. Häll i mandelmjölet och blanda ordentligt.
- Rulla bollar av degen med händerna. Cirka 2 cm i diameter. Lägg dem i små muffinsformar på en ugnsplåt.
- Tryck med fingret, eller med en liten sked, på varje kaka så det blir en liten grop. Fyll varje grop med en liten klick hallonsylt.
- Grädda i ca 20 minuter eller tills kakorna fått fin färg.
- Kakorna är mjuka när de kommer ut från ugnen men stelnar något när de svalnat. Förvara i en burk i kylen.
Viveca Samuelsson säger
Hej! Kakorna ser jättegoda ut! Funderar på att bjuda på jobbet. Jag har sukrin melis hemma, vet du om jag kan använda det och i samma mängd som i ditt recept?
Mvh Viveca
JillW säger
Hej! Ja det ska gå bra. Lycka till och hoppas att dina kollegor gillar kakorna 😉
Anna säger
Jag har testat dem. Så otroligt smarriga! Påminner om både mazariner och smulpaj på något sätt 🙂
Carina säger
Supergoda!! Dock gjorde jag 25 st och de vart lite geggig i mimtten så ska prova med varmluft istället. Tack Jill!!
JillW säger
Hej! Ja jag har varmluftsugn så det blir nog bättre 🙂
Ha det gott!
Anneli säger
Hur mäter du dropparna av bittermandeln?! Har du en pipett eller vad uppskattar du det blir i krm?
JillW säger
Jag kör bara lite på känn. Men det blir kanske 1 krm.
Lycka till!
Annchristine säger
Supergoda! Jag gjorde halv sats och det blev 15 st. Hade lite mer bittermandel i än vad du har för jag giller den smaken
Bitchen Marie säger
En orsak till att baka sockerfritt är för att man är diabetiker. Nör man är diabetiker är högt blodsocker något man måste undvika. Annars dör man i förtid pga skador i kroppen.
Xylitol höjer blodsockret och är därför ej bra för diabetiker.
Även övriga sockeralkoholer höjer, dvs:
maltitol,
mannitol,
sorbitol,
laktitol,
isomalt och
Erytritol.
(och alla sockerarter påverkar blodsockret exv sackaros, laktos, maltos, fruktos, glukos (=druvsocker/dextros), invertsocker, honung, sirap)
Jill Wallentin säger
Hej!
Xylitol fungerar fint för de flesta, även diabetiker då det höjer blodsockret ungefär lika mycket som om man äter ett salladsblad. Man kan givetvis använda exempelvis erytrithol eller stevia istället som för de flesta har noll påverkan på blodsockret.
Carina Knutsson säger
Kan man byta ut bittermandelessensen mot mald bittermandel och hur många isåfall?
Jill Wallentin säger
Hej! Det går bra. Ca 4-5 stycken kanske?
Lycka till!
Boden_74 säger
HejJillsmat. Jag undrar kan man byta ut bittermandel essensen till något annat för personerna som jag ska baka till är känsliga för bittermandel?
Jill Wallentin säger
Hej!
Du kan bara skippa den eller varför inte tillsätta lite lime eller citron zest?
Lycka till!
Boden_74 säger
Hej. Då gör jag så. Jag bakar till mina föräldrar. Tack för hjälpen. Önskar dej en fortsatt trevlig sommar. 🌷
Boden_74 säger
Hej. Då gör jag så. Tack för hjälpen. Önskar dej en fortsatt trevlig sommar. 🌷