En otroligt saftig och smakrik kaka som är både socker- och glutenfri. Det speciella med den här kakan är att man använder sig utav hela apelsiner vilket ger kakan naturlig sötma, smak och en fantastisk gul färg.
Ingredienser
Apelsinkakan
- 2 st ekologiska apelsiner (små typ clementinstorlek)
- 50 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl mandelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
- 1 krm vaniljpulver
Mascarponefluff
- 2 dl grädde
- 1 dl mascarpone
- 1 krm vaniljpulver
- 2 msk Sukrin melis (eller annan florliknande sötning)
- rivet skal från en apelsin
Instruktioner
Kakan
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
- Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna. Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Smöra en form och häll i smeten.
- Grädda i cirka 30 minuter eller tills kakan fått lite färg och har stabiliserat sig. Låt svalna innan servering.
Mascarponefluff
- Vispa grädden fluffig. Blanda samman med mascarpone och tillsätt resten av ingredienserna.
Anteckning
TIPS! Kakan går utmärkt att göra som muffins samt att förvara i kylskåp eller frysa in.
Pia Nummelin säger
Världens godaste kaka. Tack för receptet.
JillW säger
Åh vad roligt att höra! 🙂
Jana säger
Tack för alla fina recept. Jag gjorde denna idag men den blev väldigt besk. Ska man verkligen inte skala apelsinen?
JillW säger
Hej! Trist att den blev besk. Nej jag skalar dem aldrig. Men du kanske hade stora apelsiner? Eller så kanske de helt enkelt skiljer i beskhet beroende på sort :/