En riktigt god smörgåstårta kan vara bland det godaste som finns. När den dessutom är glutenfri och snål på kolhydrater kan det ju knappast bli bättre eller hur? Jag valde att göra mina som bakelser men det går givetvis att göra som en tårta också. Gör dem gärna dagen innan servering men dekorera samma dag för bästa resultat. Brödet är bakat efter mitt recept på vallmofrallor som ni hittar här (fast utan vallmofrön).
Ingredienser
Brödet
- 4 st vallmofrallor se recept i länken ovan
Skagenröra
- 2 dl räkor
- 0,5 dl majonnäs
- 0,5 dl crème fraiche
- 1 msk dill finhackad
- 2 msk rödlök finhackad
- salt smaka av
Laxröra
- 200 g kallrökt lax
- 1 dl crème fraiche
- 3 tsk citronsaft
- salt smaka av
Pepparrotsgrädde
- 2 dl vispad grädde
- 0,5 dl crème fraiche
- 1 msk riven pepparrot
- salt smaka av
- nymalen svartpeppar
Garnering
- gurka
- dill
- handskalade räkor
- ägg
- citronskivor
- kallrökt lax
Instruktioner
Skagenröran
- Hacka räkorna grovt och blanda samman med finhackad dill, rödlök och resten av ingredienserna.
Laxröran
- Mixa samman den kallrökta laxen med resten av ingredienserna. Smaka av med eventuellt mer salt.
Pepparrotsgrädde
- Blanda ihop ingredienserna.
Montering/garnering
- Dela vallmofrallorna två gånger så att det blir tre bottnar. Bred ett lager av laxröran på det nedersta lagret, skagenröran på den andra och täck sedan hela frallan med pepparrotsgrädden.
- Dekorera efter smak!
Emma säger
Älskar smörgåstårta! När jag växte upp fick man enligt familjetraditionen välja vad som skulle serveras till middag på sin födelsedag. Det blev alltid smörgåstårta när jag fyllde år. Tack för inspirationen att göra sin egen. Ska definitivt testa!
JillW säger
Vad kul! Hoppas den faller dig i smaken och att du inte behöver vänta så länge innan du fyller år 😉