Fantastiskt goda och saftiga cupcakes toppade med en len chokladfrosting. De innehåller vare sig tillsatt socker eller gluten. Det häftiga med de här cupcakesen är att man använder sig utav hela apelsiner vilket ger kakan naturlig sötma, smak och en fantastisk gul färg. Kombinationen av choklad och apelsin är ju även en match made in heaven. Romerska bågar fast betydligt nyttigare OCH godare.
Ingredienser
Apelsinmuffins
- 2 st små ekologiska apelsiner
- 50 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl mandelmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker som erytritol eller xyilitol)
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 1 krm salt
Chokladfrosting
- 75 g smör (rumsvarmt)
- 200 g färskost (typ Philadelphia) (rumsvarmt)
- 0,5 dl kakao
- 1 dl sukrin melis (alt mixa exempelvis sukrin eller sötströ till ett pulver)
Extra topping
- 40 g mörk choklad , smält
- 2 msk rostad mandel , hackad
Instruktioner
Apelsincupcakes
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Tvätta apelsinerna. Lägg dem i en kastrull med vatten, koka upp. Låt sedan koka i 15 minuter.
- Skär apelsinerna i bitar och pilla bort kärnorna (akta så du inte bränner dig). Mixa apelsinerna (med skal och allt) i en matberedare tills allt blivit finfördelat, som en puré. Lägg i smöret och fortsätt mixa. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa till en slät smet.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Fyll cirka 2/3 av formen.
- Grädda i cirka 30 minuter eller tills muffinsarna fått lite färg och har stabiliserat sig. De blir inte höga utan är kompakta och saftiga – nästan som en kladdkaka. Låt svalna.
Chokladfrosting
- Lägg samtliga ingredienser i matberedaren. Sikta gärna florsocker och kakao genom en sil för att undvika klumpar). Har du en "flatblandare", använd den. Men annars fungerar visp också bra. Blanda till en jämn frosting.
- Bred ut frostingen över muffinsarna alt spritsa i fint mönster.
- Smält chokladen i ett vattenbad eller försiktigt i mikrovågsugnen. Ringla över cupcaksen och toppa med hackad mandel.
Anteckning
Förvaras i burk med tätslutande lock i kylskåp. Håller i minst 5 dagar. Kan även frysas in men skippa då frostingen.
Lämna ett svar