Benbuljong innehåller mycket gelatin som innehåller höga halter av glycin som är en aminosyra (byggsten för protein). Glycin är väldigt bra för matsmältningen och hjälper till att reparera tarmen. Dessutom är det superbra för hår, hud och naglar samt en viktig källa av kalcium och mineraler.Förutom dess läkande egenskaper så är det en fantastisk, och naturlig, smakförstärkare i soppor, såser och grytor. De allra flesta färdiga buljongerna och buljongtärningarna som man köper i affären är ofta allt annat än naturliga och innehåller dessutom ofta socker och gluten.Det fungerar att koka i gjutjärnsgryta men att införskaffa sig en crockpot är dock att rekommendera då det är mer energisnålt samt säkrare att ha igång då det ska kokas så pass länge.
Ingredienser
- 1 st ekologisk kyckling
- 2 st röd lökar
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st morot
- 0,5 st ekologisk citron
- 1 knippe färsk timjan
- 1 st kanelstång
- 0,5 st chili
- 10 st svartpepparkorn
- 3 tsk himalaya salt
- 1,5 liter vatten eller till kycklingen nästan är täckt
Instruktioner
- Lägg kycklingen i crockpoten. Lägg i resten av ingredienserna. Lök och morot hackas grovt.
- Häll över vatten tills kycklingen nästan är helt täckt.
- Låt koka på "high" i crockpoten i cirka 3 timmar.
- Kycklingen kommer nu att bokstavligt talat falla sönder. Lyft ut kycklingen och låt den svalna något. Rensa bort det saftiga köttet och spara det.
- Lägg i alla ben (knäck dem gärna), skinn och skrov tillbaka i grytan och koka i ytterligare 3 timmar.
- Häll sedan över allt i en gjutjärngryta eller annan stor gryta. Låt det sedan stå och koka utan lock tills önskvärd styrka.
- Sila av buljongen och häll den i en burk. Ställ in i kylskåpet under natten.
- Om du nu förhoppningsvis har lyckats så har buljongen blivit geléaktig. Förvara som den är i kylskåpet i någon vecka. Alternativt så tar du bort fettlagret från ytan (som du kan spara och använda i såser, steka i etc) och sedan lägg ner buljonggelén i iskubsformar. Frys in och ta fram vid behov.
kristina säger
Jag tycker din man har hittat ett jättebra ord till benbuljong, jag kommer att använda det, roligt
och så ärr det ju skelett man kokar. hälsa honom att jag fick ett gott skratt. Receptet skall jag prova Tack
Kristina
JillW säger
Haha Ja visst är det är bra ord? Trevlig helg! Kram
Ingrid säger
Ja det var ett välfunnet namn på denna soppa! Haha! Vi kokar alltid buljong på resterna av ugnsstekt kyckling efter att ha rensat av småkött som sedan går i soppan. Och den kan varieras i det oändliga med fynd i grönsskslådan! Mixat eller ej. Perfekt vardagsmiddag.
Tack för en trevlig blogg med många fina tips!
Evelina säger
Ungefär hur många timmar är lagom att koka buljongen? Tänkte testa idag 🙂
JillW säger
Ju längre desto mer gelatin får man ut. Minst 3 timmar skulle jag säga 🙂
Eva Persson säger
Varför kan man inte låta den koka vidare i crockpoten utan måste ta över den i gjutjärnsgryta?
Tack
Eva
JillW säger
Hej! Det går mycket snabbare då det inte blir lika varmt i crockpoten. Sen får man lite extra järn på köpet också 😉