Det började med att jag skulle göra en slags kladdkaka. Vi avnjöt den varm med en klick grädde. Dagen efter tog jag mig en bit direkt från kylen och oj vad gott! Den var till och med snäppet godare kall än när den var varm. Nu smakade den mer som fudge än som kladdkaka. Riktigt smarrigt!
Hur mysigt är det inte att komma in från vinterkylan och njuta av en härlig semla? Jag äter helst min i en skål med varm mjölk som vi gjorde när jag var liten. Även vi som äter lågkolhydratkost och vill hålla oss undan från gluten vill kunna njuta av semlor.
Sukrin meliseller annat florliknande sötningsmedel
Instruktioner
Kardemummabullar
Ställ in ugnen på 200 grader.
Vispa samman ägg, smör, förskost, sötning, salt, kardemumma och bakpulver. Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
Rulla till 5 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, pensla med uppvispat ägg. Grädda i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna.
Mandelmassa
Blanda samman ingredienserna.
Skär ut locket, klicka i mandelmassa i gropen, spritsa över grädde. Lägg på locket och pudra till sist din skapelse med Sukrin Melis.
Anteckning
* Öka mängden fiberhusk om du vill ha rundare bullar. Jag har minskat mängden då jag hellre vill åt en godare smak än fin form.* * Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.
Har du testat receptet?Lägg gärna upp en bild på ditt mästerverk och tagga @jillsmat eller #jillsmat så blir jag superglad. Tack på förhand!
Färs är verkligen en favorit då det är snabblagat och lätt att få mycket smak på. Här är ett recept på saftiga biffar av kycklingfärs samt en hemgjord pestosås. Jag serverade dem tillsammans med ugnsrostade grönsaker med chili, vitlök och olivolja.
Jag älskar verkligen aubergine! Så när Magda la upp en bild på en aubergineröra med sambal på Instagram så blev jag sjukt sugen. Här kommer min variant som passar utmärk som tillbehör till grillat, färsbiffar eller som vegorätt.
Köttfärslimpa är den perfekta vardagsmaten. Det går snabbt, är förhållandevis billigt och sist men absolut inte minst så är det gott! Här är min variant med kycklingfärs och kalkonbacon. Till det gjorde jag en god champinjonsås samt smörstekta haricots verts och körsbärstomater med vitlök.
Dessa frallor är kort och gott helt underbara! De är inte alls lika kompakta som LCHF-bröd brukar bli och de smälter i munnen. När jag publicerade det här receptet 2013 så spred det sig som en löpeld över Instagram. Så kul!Avnjutes förslagsvis nybakade med smör och gräddost. När de är kalla blir de lite torrare i konsistensen. Fungerar utmärkt som hamburgerbröd med sesam istället för vallmo eller varför inte göra dem avlånga som baguetter? Supergott med vitlökssmör. Förvara i kylen eller i frysen för längst hållbarhet.
2dlmandelmjöleller 1 dl kokos- eller sesammjöl om nötfritt
1dlpofiber*
2mskfiberhusk
2tskvallmofrön(eller exempelvis solrosfrön, pumpafrön, sesam, riven ost etc)
Instruktioner
Ställ in ugnen på 175 grader.
Vispa samman ägg, "halvsmält" smör (så det lätt går att blanda ihop), yoghurt, salt och bakpulver.
Häll i och blanda samman med resten av ingredienserna. Låt stå i cirka 5-10 minuter så att fiberhusk och pofiber hinner absorbera vätskan så att smeten/degen blir fast.
Rulla till 6 stycken bollar. Lägg dem på ugnsplåten, strössla över vallmofrön.
Grädda i cirka 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
Anteckning
* Bli inte avskräckt av att pofiber innehåller 12g/100g kolhydrater. Kolhydratsinnehållet är i sig helt ointressant om man inte räknar in mängd. I detta fallet innehåller 1 dl pofiber cirka 2-3 gram kolhydrater, utslaget på totalen blir det väldigt lite. Pofiber är dessutom bra för magen.
Har länge tänk att jag ska laga någonting med strömming då jag sett det i butiken men av någon anledning har det inte inte blivit av. Kanske för att man fått för sig att de innehåller massa ben och smakar väldigt ”fiskigt”.