Om man är en trogen följare av Kostdoktorns blogg så har man knappast missat hans inlägg där han höjde Anna Aobadias (tidigare redaktör för magasinet Mat & Hälsa) första kokbok ”Matkärlek – Laga gott och naturligt med LCHF” till skyarna. Strax därefter så var hela första upplagan slutsåld!
Boken hade alltså sålt ungefär lika många exemplar på två veckor som min bok, Jills mat efter säsong, hade gjort på 6 månader, så nej jag är inte bitter haha. Helt otroligt! Måste kännas underbart för både Pagina Förlag och för Anne med så positiv respons.
Så jag blev ju givetvis mycket intresserad av att kika i boken för att se om Matkärlek verkligen är så bra som Andreas skrev…
Ros: För det första så tycker jag att boken ser väldigt trevlig ut och det är jättekul att Annes personlighet och intresse för retro inredning och prylar kommer fram genom både form och foto. Framför allt fotona är jättefina!
De flesta recepten verkar lättlagade med enkla men härliga smaker. En del recept känns igen från förr fast med annan tvist som exempelvis fröknäcke och kesoplättar, men det finns en hel del andra spännande recept som exempelvis anklår i senapssås på sidan 62 som jag blev riktigt sugen på.
Ett extra plus för att det finns en hel del vegetariska recept i boken och tips på smaskiga tillbehör.
Alla recepten är energiberäknade vilket jag vet att många tycker om.
Ris: Det enda som jag stör mig lite på är att det står att rätterna är fria från socker och sötningsmedel, men samtidigt så finns det många recept innehållande mörk choklad. Eftersom mörk choklad (70 %) innehåller runt 30 % socker (om den inte innehåller sötningsmedel) så får jag inte ihop ekvationen i mitt huvud i varje fall. Men konstigt nog så har mörk choklad fått en ”ok-stämpel” i de flesta LCHF-kretsar.
Jag äter som ni vet både det ena och de andra ibland så jag skulle aldrig anklaga någon för att äta lite mörk choklad (eller något annat för den delen). Det är bara orden ”fria från socker” som jag stör mig lite på om jag nu ska anmärka på något.
Summa summarum: En väldigt fin och trevlig kokbok som passar såväl nybörjare som mer erfarna hemmakockar. Kan varmt rekommendera den till alla matglada som har hälsan i fokus.
Bra jobbat Anne! Jag ser fram emot att se dig i tv-rutan framöver och varmt lycka till med den nya sajten LCHFfamiljen.se!
Boken går exempelvis att köpas här via bokus: Köp kokboken Matkärlek!
Irene Åkerblom säger
Jag har både den och din bok.. Båda är bra men jag tycker de bästa är Åse Falkman fredriksons böcker…
JillWW säger
Tack! Ja, Åse är jätteduktig och härlig i verkligheten också 🙂
anne aobadia säger
Tack Jill för att du skaffat Matkärlek och bemödat dig om att faktiskt recensera den. Otroligt kul och spännande att få feedback från alla läsare men oxå från medsystrar och -bröder i branschen. Din superfina bok ”Jills mat efter säsong” står i min hylla och blev indirekt en inspirationskälla när jag jobbade med mitt eget alster. Massa matkärlek från mig till dig!
Anne