Här kommer ett härligt recept på en god och näringsrik broccolisoppa med cheddarost, toppad med rostade valnötter och en krämig valnötscréme.
Ingredienser
Soppan
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 700 g broccoli
- 6 dl grönsaksbuljong
- 250 g fryst spenat
- 200 g cheddarost
- 3 dl grädde
- salt
- peppar
Valnötscréme
- 100 g valnötter
- 200 g färskost (typ Philadelphia)
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 knippe knippe färsk timjan
- salt
- peppar
Topping
- valnötter
- balsamvinägercréme
- färsk timjan
Instruktioner
- Skär lök och vitlök i mindre bitar och stek i smör tills mjuk i en stor kastrull. Om färsk broccoli, skär den i mindre bitar (även stammen) och lägg i den och spenaten i kastrullen.
- Häll på buljongen och sätt på locket. Låt koka tills broccolin blivit mjuk, ca 10–15 minuter.
- Under tiden så rostar du valnötterna som du sedan hackar i mindre bitar och blandar tillsammans med pressad vitlök och kryddor.
- Mixa soppan slät. Tillsätt ost, grädde och smaka av med salt och peppar.
- Servera soppan rykande varm tillsammans med en stor klick valnötscréme, gärna lite extra rostade valnötter samt en timjankvist. Eventuellt så ringlar du även över lite balsamvinägercréme.
Lämna ett svar