Vill du imponera på dina gäster ska du göra den här härliga cheesecaken med smak av pekannötter och smörkola. Toppa med bär efter säsong.
Ingredienser
Pekanbotten
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 200 g pekannötter
- 2 msk valfri sötning gärna xylitol
Fyllningen
- 2 dl crème fraiche
- 600 g färskost av Philadelphiaost typ
- 3 st ägg ekologiska
- 1 dl valfri sötning gärna xylitol
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 0,5 st citron saften
Smörkolatopping
- 50 g smör
- 2 msk Sukrin Gold
- 1 dl vispgrädde
- 1 krm salt
Garnering
- Blandade bär efter säsong
- citronmeliss
Instruktioner
Botten
- Ställ in ugnen på 150 grader (varmluftsugn).
- Mixa pekannötterna och rosta dem i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott.
- Smält smöret och blanda samman med samtliga ingredienser till botten.
- Bred ut smeten i en bakform med löstagbara kanter. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
- Öka temperaturen på ugnen till 200 grader (varmluftsugn)
- Vispa samman färskost, crème fraiche och ägg. Blanda i sötning, vanilj och citronsaft.
- Häll smeten i bakformen med botten. Slå den lite lätt mot bänken för att få bort eventuella luftbubblor.
- Grädda cheesecaken i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Då ska kakan "dallra" lite när man skakar den.
- Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar med öppen lucka. Låt svalna i 2 timmar. Ställ sedan in den i kylskåpet.
Smörkolatopping
- Koka samman smör och sötning tills gyllene. Häll i vispgrädden och koka tills den tjocknar något, cirka 10 minuter. Låt svalna och häll den sedan ovanpå cheesecaken. Toppa med färska bär och citronmeliss.
Elin säger
Hej!
Tror du att denna smörkolatopping passar att användas uppå en kladdkaka?
Du har verkligen fantastiska recept!
JillW säger
Ja smörkola passar väl till allt? 😉 Ha en bra dag!
Stefan S säger
Pekannötterna var slut i affären, så jag tog hälften hackad rostad mandel och hälften mandelmjöl i stället. Det funkade bra! Mycket läckert recept!
Pia säger
Hej. Tänkte göra denna och bjuda till tjejerna när jag fyller år. Undrar om du tror att man kan byta ut grädde mot exempelvis kokosgrädde?
Jill Wallentin säger
Hej!
Skulle inte rekommendera att göra denna mejerifri då basen bygger på färskost och créme fraiche :/
Hoppas du hittar något annat som passar.
Ha det gott!
Pia säger
Nej, tänkte inte att den behöver vara mejerifri. Men har inte grädde hemma och lång väg till affären 😉 så testar med kokosgrädde. Gjorde botten igår 🙂