Här kommer mitt recept på en otroligt smakrik och saftig kyckling med spännande blomkål med smaker från Orienten. Lägg gärna några välinvesterade kronor på att köpa majs- eller KRAV-kyckling.
Ingredienser
Citronkyckling
- 1 st hel kyckling (helst majs eller KRAV)
- 1 st citron
- 2 tsk timjan
- 2 msk smör
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Orientalisk blomkål
- 1 msk olivolja
- 1 st rödlök
- 1 st röd paprika
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 st hönsbuljongtärning eller 1 msk fond
- 1 st blomkålshuvud
- 2,5 dl vatten
- 6 st torkade fikon (utesluts om sockerkänslig)
- 70 g babyspenat
- 1 dl rostade mandlar
Yoghurtsås
- Sky från kycklingen
- 2 dl naturell yoghurt
- Salt & peppar
Instruktioner
Citronkyckling
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Blanda ihop rivet skal och saft från citronen med smör, timjan, salt och peppar.
- Lägg kycklingen på rygg, dela bröstbenet. Lossa försiktigt skinnet från köttet med fingrarna. Gnid in smörblandningen innanför skinnet och utanpå hela kycklingen.
- Lägg kycklingen på en ugnsplåt – skinnsidan uppåt. Stek i ugn, cirka en timme. Häll av skyn efter ca 40 minuter i en kastrull.
Orientaliskt blomkål
- Skiva löken och paprikan. Stek dem med kryddorna i olivolja tills löken blivit mjuk.
- Tillsätt buljongtärning och vatten. Riv blomkålen och koka den i cirka 15 minuter. Häll av vattnet.
- Blanda i babyspenaten och sätt på locket igen och låt stå någon minut till.
Yoghurtsås
- Blanda yoghurt med kycklingskyn till en sås. Smaka av med salt och peppar.
Servering
- Lägg upp blomkålen på ett stort fat. Lägg kycklingen i mitten. Toppa med torkade fikon, rostade mandlar och färsk timjan
Lämna ett svar