Kycklingsoppa måste väl ändå vara den mest klassiska rätten som rekommenderas när man är sjuk? Den är snäll mot magen samtidigt som man får i sig mycket näring.
Det blir en ganska stor laddning så den passar utmärkt som bas till en god kycklinggryta eller krämigare soppa dagen efter om du tillsätter kokosmjölk, crème fraiche eller grädde och gärna lite extra grönsaker och en god curry.
Ingredienser
- 1 st ekologisk eller KRAV-kyckling
- 1 st purjolök
- 1 st morot
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 knippe färsk timjan
- 1 knippe färsk persilja
- 1 bit ingefära ca 3 cm
- 10 st svart- eller vitpepparkorn
- 4 st lagerblad
- 2 tsk salt
Instruktioner
- Lägg i kycklingen i en stor kastrull, helst gjutjärn. Skär bort den gröna delen av purjolöken (kasta ej utan använd någon annan gång). Dela stjälken på mitten och spola bort eventuell jord. Skär sedan i strimlor och lägg i kastrullen. Tärna moroten. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem grovt. Skär ingefäran i tre tjocka skivor och lägg i dem tillsammans med resten av ingredienserna. Häll på vatten så att det nästan täcker hela kycklingen.
- Lägg på locket och koka i en timme. Vänd sedan kycklingen och koka i ytterligare en timme. Lyft sedan ur kycklingen och låt svalna något. Den ska nu lätt ramla sönder när du rensar den.
- Plocka ur ingefäran och timjankvistarna från buljongen och lägg sedan i kycklingköttet.
- Smaka av och krydda extra om det behövs. Toppa med mer färsk timjan och persilja.
Lotta säger
Fantastisk god och lättlagad soppa!