En av de godaste tårtorna jag gjort. En supersmarrig tårta med saftiga kokosbottnar, fylld med citronkräm och toppad med färska hallon. Mums!
Ingredienser
Bottnarna
- 3 st ägg
- 1,5 dl valfri sötning (Jag använde björksocker)
- 100 g smör smält
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 msk fiberhusk
- 1,5 dl kokosflingor
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl mandelmjöl (eller 0,5 dl extra kokosmjöl om nötfri)
- 0,5 tsk vaniljpulver
Citronkrämen
- 2 st ägg
- 1 dl grädde
- 150 g smör
- 3 msk valfri sötning (jag använde björksocker)
- 1 st citron (skal och saft)
Garnering
- 3 dl grädde
- 250 g färska hallon
- 1 kvist mynta
Instruktioner
Bottnarna
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och sötning tills luftigt. Häll i det smälta smöret, bakpulver, salt och fiberhusk och vispa samman.
- Tillsätt resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
- Lägg smeten i en springform med löstagbara kanter. Grädda i cirka 25 minuter eller tills kakan stabiliserat sig och fått fin färg.
Krämen
- Häll i grädde, ägg och resten av ingredienserna (förutom smöret) i en kastrull och låt krämen försiktigt koka upp på medelhög värme under omrörning. låt småputtra tills krämen tjocknat.
- Stäng av värmen och ställ kastrullen åt sidan. Lägg i smöret i bitar och rör om tills smält.
- Ställ in i kylen tills krämen tjocknat.
Monteringen
- Dela tårtbotten på mitten när den är helt avsvalnad och bred ut citronkrämen. Lägg på den andra botten.
- Vispa grädden tillräckligt hårt så att den går att spritsa. Bred ut grädde på hela tårtan. Lägg på hallonen och spritsa sedan kanterna med grädde. Toppa med myntakvistar.
kent säger
Kan man skippa mandelmjölet helt och bara ha fiberhusk?
JillW säger
Nej det hade jag inte rekommenderat, varken för smak eller konsistens. Men det går säkert 😉 Tillsätt hellre lite mer kokosmjöl.
Karin säger
Hej!
Håller på att baka denna nu. Mina bottnar är ganska hårda (iaf på ytan) och kompakta. Trodde de skulle vara en rinnande deg att hälla upp, men var mer fast, som fick tryckas ut. Blev då väldigt tunn och reste sig inte något. Är allt som det ska? Har ju inte kunnat smaka än ?
JillW säger
Hej! Hmm Låter ju kanske lite väl hård? Men den blir ju inte så hög och kanterna blir lite krispiga vad jag minns. Hoppas den blir god i alla fall 🙂
Ann-Sofie säger
Hej
Har du provat frysa ner botten?
JillW säger
Hej! Nej det har jag inte gjort men det ska gå bra 🙂
Jonna säger
Denna verkar ju vara kanongod! Tänkte baka den nästa helg, men en fråga! Tror du man kan göra två satser av botten och på så sätt bygga flera lager i tårtan?
JillW säger
Ja det går bra. Men grädda i två formar så är det enklare att få de genomgräddade. Lycka till!
Marie säger
Hej, stämmer det med 1 msk fiberhusk? I steg 3 så var inte min smet vispbar då fiberhusken så snabbt drog åt sig vätskan, det var mer en tjock massa. El kan det bero på nåt annat?
JillW säger
Hej! Jo 1 msk fiberhusk stämmer. Men det beror på hur snabbt man vispar ihop den. Det sväller ju rätt snabbt ;). Hoppas att den smakade gott i varje fall!