Detta är en stor favorit då jag alltid varit en sucker för ostkaka sedan jag var liten. Passar bra som lyxig frukost, mellanmål eller efterrätt. Servera gärna med sockerfri sylt eller färska bär och grädde.
Ingredienser
- 3 st ägg
- 2 msk valfri sötning (förslagsvis xylitol eller sötströ)
- 250 g keso
- 1 dl grädde
- 100 g färskost typ Philadelphia
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 6 droppar bittermandelessens
- 1 nypa salt
- 0,5 dl mandelspån
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 180 grader.
- Vispa ihop äggen och sötningen.
- Rör ihop med resten av ingredienserna utom mandelspånen som du lägger ovanpå. Häll över smeten i en smörad form.
- Grädda i ugnen i cirka 30 min eller tills den stabiliserat sig (beror på hur hög formen är).
Stina säger
Hej
Ska det inte vara något mandelmjöl eller fiberhusk i? Ska inte keson rinna av?
Vänligen
Stina
JillWW säger
Hej!
Det det ska det inte vara. När ostkakan är varm kan den bli lite vattnig i botten vilket jag brukar hälla bort om jag ska äta den varm. Annars så sugs det in i ostkakan när den kallnar sen.
Stina säger
Tack den blev supergod =)
elin norefjord säger
Hej! Tänkte göra denna till årets julbord. Tror du att det går/blir bra om man tillsätter saffran? Hur skulle du göra?
Hade gott /elin
JillW säger
Hej!
Typ så här 😉 haha
http://www.jillsmat.se/recipe/saffransostkaka-med-tranbarssylt-och-gradde/
Marcus dahlstedt säger
Den blev supergod. rekommenderar att sila keson så blir konsistensen lite bättre, vi valde även att utesluta vaniljpulver.
JillW säger
Kul att du gillade den 🙂
Om man låter ostkakan kallna först så drar den annars åt sig av vätskan.
Carina säger
Den här ostkakan är en av mina favoriter. Den är supergod och blir lika bra varje gång!!! 🙂
JillW säger
Vad roligt att höra! <3 🙂
Hanna Svensson säger
Supergod ostkaka! Nu är den iofs fortfarande varm och lite ”blaskig” så jag antar att den är ännu godare imorgon. Om jag vill ha bittermandlar i i stället för essensen hur många tror du jag behöver då?
JillW säger
Kul! Ja, när den kallnar så suger den åt sig vätskan 🙂 Typ 2-3 bittermandlar kanske? Smaka dig fram.
Jaana säger
Det var bland det godaste jag ätit – super! 🙂
JillW säger
Åh vad kul!!! 🙂
Katarina W säger
Gjorde denna ikväll, efter du skrev om den tidigare idag. Supergod. Men essensen var svår att droppa då det bara var ett hål 🙂 haha. Men jag tog ett krm istället, det blev aningens för mycket. Men då vet jag det till nästa omgång!! Super!
Jaana säger
Älskar den här ostkakan och gör dem ofta i olika varianter. Nu står en i ugnen med saffran i.
Jag har börjat ha i ca 1 msk pofiber i smeten och den blir inte rinnig alls. ?
Sara säger
Jag gjorde din ostkaka idag för första gången, det blev supergott o gästerna blev nöjda 🙂
Hade inte xylitol/sötströ hemma o det fanns inte att få tag på i lanthandeln nere i byn så jag använde vanligt strösocker istället.. kommer testa med xylitol eller sötströ nästa gång
Pernilla Ljunglide säger
Låter gott. Hur länge tror du att den håller sig i kylen ?
JillW säger
Hej! Uppåt en vecka skulle jag tro 🙂
Hanna säger
Vad tror du om Smetana istället för färskost, inte riktigt samma egenskaper va..?
JillW säger
Tror det skulle bli supergott faktiskt 🙂
Hanna säger
Då kör jag!
Tänkte mer om det hade någon bindande egenskap för kakan. Är halvt uppväxt på Frödinges, så ska bli såå gott!