På sommaren vaknar grottmänniskan i varje köldbiten svensk. Man vill ut från grottan, ut i det gröna och tillaga sin föda över glödande kol (eller som den moderna grottmänniskan gör, på sin el- eller gasolgrill).
Kanske är det våra förfäders gener som tränger igenom som gör att vi är så förtjusta i att grilla. Eller så beror det helt enkelt på den goda smaken och gemenskapen kring matlagningen som annars, för det mesta, är en ”one man show” i köket. Så fram med grillen och fjutta på. För grillat är godast.
Ingredienser
- 4 st fiskfiléer*
- salt och peppar
- olivolja
- 2 st citroner
- 1 st aubergine
- 1 st zucchini
- 1 knippe vårlök
- 1 st röd paprika
- 1 tsk torkad timjan
Vitlökscréme
- 3 dl crème fraiche
- 0,5 st citron
- 2 st hela vitlökar
- 1 knippe persilja
- salt och peppar
Instruktioner
- Gnid in fisken med olivolja och krydda med salt och peppar. Skär grönsakerna i bitar och trä upp på spett. Ringa över olivolja och krydda med timjan, salt och peppar. Dela citronerna på mitten. Lägg citronerna med skärytan nedåt och grönsaksspetten på grillen. Fisk går snabbt att grilla, cirka 3 minuter på varje sida beroende på tjocklek och grillvärme. Pressa citronen över fisken vid servering.
- Skär av översta toppen på vitlökarna, ringa över lite olivolja och packa in dem i grillfolie. Lägg paketen på grillen. Det tar ca 45 minuter tills de blivit mjuka och lite söta i smaken. När vitlökarna är klara, pressa ut vitlökarna från skalet i en skål. Mosa vitlöken, riv i skalet från citronen, finhacka persiljan och blanda med cremé fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Anteckning
* Helgeflundra/hälleflundra är otroligt gott att grilla men lax är billigare och gott det med. Svärd- och tonfisk gör sig också bra på grillen, men tänk på att inte grilla dessa för länge då blir de väldigt torra.
Lämna ett svar