Till er som gärna överraskar gästerna med någonting lite oväntat kommer här kommer ett härligt recept på en fiskrätt med nyttiga och spännande tillbehör. Servera gärna med brynt smör för extra smak och mättnad.
Ingredienser
Gösen
- 6 st portionsbitar av gös (ca 200g/st)
- smör
- salt
- nymalen svartpeppar
Rotselleriterrin
- 800 g rotselleri
- 2 dl grädde
- 2 st ägg
- 100 g färskost
- 4 dl riven ost
- 1 st vitlöksklyfta
- 0,5 msk salvia
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
Grönkålspesto
- 100 g grönkål
- 0,5 dl solrosfrön
- 0,5 dl mandel
- 100 g västerbottenost
- 1 st vitlöksklyfta
- 0,5 st citron rivet skal
- 1 dl kallpressad rapsolja
Picklad rödlök
- 2 st rödlökar
- 2 msk ättika 24%
- 2 msk valfri sötning exempelvis xylitol eller sötströ
- 1 dl vatten
Instruktioner
Gösen
- Strax innan servering: Krydda gösfiléerna och halstra dem helst i en het grillpanna 3-4 minuter per sida eller till en innertemperatur på ca 52°C.
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Skala och skiva rotsellerin i cirka 2 millimeter tunna skivor.
- Koka rotsellerin i saltat vatten i cirka 15 minuter. Sila bort vattnet.
- Blanda samman övriga ingredienser i en skål vänd i rotsellerin försiktigt så att allt blandas utan att rotsellerin mosas.
- Lägg bakplåtspapper i en brödform och häll i rotselleriblandningen. Grädda i ugnen i cirka 40 minuter.
- Låt stå och svalna lite innan servering så att vätskan stabiliserar sig något. Skär sedan i skivor och servera.
Grönkålspesto
- Rensa och koka grönkålen i cirka 3 minuter. Häll av vattnet och krama ur så mycket vätska som möjligt.
- Mixa solrosfrön och mandel. Tillsätt sedan ost, grönkål, vitlök, citronskal och rapsolja. Mixa och smaka av med salt.
Picklad rödlök
- Skala löken och dela den på mitten. Skär i så tunna skivor som möjligt.
- Blanda tillsammans med övriga ingredienser och låt stå kallt i minst en timme före servering.
Lämna ett svar