I dagens samhälle tar man för givet att vi ska kunna köpa färska hallon till nyår och sparris mitt i vintern. Men frågan är hur naturligt det egentligen är?
Att välja närodlade livsmedel efter säsong innebär att njuta av det som är anpassat att växa i vårt klimat. Mat som vi med största sannolikhet ätit under årtusenden.
Det kanske finns någon mening med att grönsakerna blir mer näringstäta och stärkelserika framåt hösten och att frukter och bär som är fulladdade med energi finns i överflöd i slutet av sommaren? Förr var energirik mat en lyx och man var tvungen att lägga på sig lite extra hull inför den kommande kalla vintern då tillgången av mat ofta var knapp.
Jag tror att det är sunt att kosten varierar sig efter årstiderna. Att man kan tillåta sig mer kolhydrater i form av frukt och bär på sommaren och till och med låta sig gå upp något kilo för att senare under höst och vinter minska på kolhydraterna igen och till följd av det gå ner i vikt igen.
När frukt och grönt fått mogna en längre tid på plats istället för i en container eller i ett energislukande växthus så har de absorberat mer näring från sol och jord. De är till exempel därför våra svenska jordgubbar är så mycket godare än de trista jordgubbarna som säljs här under vinterhalvåret.
Ur miljösynpunkt så är en regel är att ju färskare och ömtåligare varan är desto snabbare behöver den fraktas hit. Detta innebär oftast flygtransport, som avger 200 gånger mer utsläpp än fartygstransport. På grund av detta så är det oftast bättre att köpa frysta grönsaker än färska som inte är i säsong.
Två andra viktiga poänger med att handla efter säsong är att det oftare är billigare samt att du gynnar de svenska bönderna så att de kan fortsätta med sin verksamhet.
Förutom frukt och grönt så är även fisk, skaldjur och vilt säsongsbetonade livsmedel.
Jag använder mig främst av färska livsmedel från Sverige men även från andra delar av Europa, då de är i säsong. Som exempelvis citrusfrukter.
Torkade kryddor och smaksättare, helst ekologiska, använder jag från hela världen då de höjer smakupplevelsen och ger variation åt maten. Samtidigt ger de en relativt liten miljöpåverkan då de inte behöver fraktas hit med ilfart för att förhindra att varan ska bli dålig.
Mer information om vilka livsmedel som är i säsong hittar du i min kokbok, Jills mat efter säsong, samt på olika hemsidor och i mobilapplikationer. Jag använder oftast hemsidorna säsongsmat.nu och aktavara.org.