Ni vet när man äter något som är så gott så att alla sitter runt bordet och nickar med huvudet och gör mmm-ljud? Det här är just en sådan rätt.
Den helstekta kalkonfilén tillsammans med den krämiga pumpan, smörstekta kantareller och gräddsåsen med lingon gör själen lycklig i höstrusket. Smaklig måltid
Ingredienser
Kalkon
- 2 st kalkonfileér
- 2 msk örtkryddsblandning
- salt
- nymalen svartpeppar
Ugnsgrönsaker
- 1 st pumpa eller butternut squash
- 1 st zucchini
- 4 st hela vitlökar
- 1 st röd chili
- 1 knippe färsk rosmarin
- 1 knippe färsk timjan
- rapsolja
- salt
- nymalen svartpeppar
Lingonsås
- 2,5 dl grädde
- skyn från kalkonfiléerna
- 2 tsk soja
- 2 msk Sockerfri lingonsylt eller färska, eller frysta bär
- salt
- nymalen svartpeppar
Kantareller
- 200 g kantareller
- smör att steka i
- salt
Instruktioner
Kalkon
- Krydda kalkonfiléerna. Stek först på relativt hög värme så att de blir brynta runt om. Sänk sedan värmen och lägg gärna på ett lock. Stek sedan i cirka 15 minuter tills köttet inte längre är rosa.
- Lägg filéerna åt sidan i några minuter innan du skär dem det i skivor så att köttsaften stannar kvar i köttet. Spara skyn.
Ugnsgrönsaker
- Ställ in ugnen på 200 °C.
- Skär bort skalet på pumpan och skrapa ut innanmätet. Skär pumpan och zucchinin i mindre bitar och strimla chilin. Skär av topparna på vitlökarna och lägg på plåten. Riv över rosmarin och timjan. Häll över ganska rikligt med olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda runt allt ordentligt.
- Rosta i ugnen i cirka 40 minuter tills pumpan blivit mjuk och krämig och vitlöken likaså.
Lingonsås
- Koka upp grädde, sky och soja. Tillsätt sedan lingonsylt eller bär och smaka av med salt och peppar.
Kantareller
- Rensa svampen och dela de större i mindre delar. Stek sedan i smör tills de fått fin färg och blivit lite krispiga. Smaka av med salt.
Kattizz säger
Hej. Hitta detta lite äldre receptet o det ser ju ljuvligt ut. Men menar du verkligen fyra hela vitlökar? Hur delas \skalas de sen efter att de ugnsbakats? ?
JillW säger
Hej! Ja det ska vara flera hela vitlökar 🙂 När de är ugnsbakade så blir de milda i smaken och krämiga i konsistensen. De är bara att klämma på vitlöken så poppar de ut.
Kattizz säger
Tack för svar. Ska absolut testas snarast.?
Kattizz säger
O nu har jag testat o det var verkligen underbart gott. Butter nubsen blev däremot mjuka som mos men det är ju bara att minska tiden i ugnen nästa gång. Denna vecka har jag lagat tre av dina recept, alla lika goda ?