I julas fick jag en glassmaskin* av mina föräldrar så nu kan jag äntligen göra krämig sockerfri glass, precis så jag vill ha den.
Duka fram skålar med olika goda tillbehör så får gästerna själva hitta på sin egna favoritkombo. Vaniljglassen passar till allt, bara fantasin sätter gränserna.
Ingredienser
Glassen
- 2 st äggvitor
- 2,5 dl grädde
- 1 dl yoghurt (minst 10% fetthalt)
- 3 msk valfri sötning
- 0,5 tsk vaniljpulver
Förslag på olika toppingar
- Rostade hasselnötter
- Hallon, blåbär etc
- Limemarinerade jordgubbar
- Lakritspulver
- kokoschips
- Chokladsås (recept nedan)
Chokladsås med arrak
- 70 g mörk choklad gärna sockerfri
- 1,5 dl grädde
- 1 msk valfri sötning
- 2 tsk arrak eller annan smaksättning som apelsin exempelvis
- 1 krm vaniljpulver
- 1 nypa salt
Instruktioner
Glassen
- Separera äggvitorna från gulan och vispa i väl rengjord skål tills "hård".
- Vispa grädden för sig, ganska löst så att den fortfarande är rinnig men ändå fluffig. Blanda i övriga ingredienser. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan i smeten.
- Häll ner smeten i glassmaskinen* enligt maskinens anvisningar. Med min maskin så räckte smeten till två omgångar, perfekt då det ingick två "is-skålar". Servera med dina favorittillbehör.
Chokladsås med arrak
- Smält chokladen tillsammans med grädden på medelhög värme, det får inte koka. Stäng av värmen och blanda i resten av ingredienserna.
Anteckning
* Om du inte har en glassmaskin kan du ställa in den i frysen och röra runt i glassen då och då så att den inte blir så hård. Klar efter 1-2 timmar beroende på hur kall frysen är.
TIPS! Chokladsåsen blir supergod när den är kall också då den blir väldigt krämig. Fungerar då utmärkt som topping på muffins eller tårtor etc.
Lämna ett svar