Helt ärligt så trodde jag att dessa våfflor skulle bli ett fiasko. Jag kollade lite på andra våffelrecept för att få inspiration och såg rätt snabbt att den gemensamma nämnaren var ägg. Upptäckte till min besvikelse att vi inte hade några ägg hemma men jag bestämde mig för att göra våfflor ändå...Smeten blev väldigt tjock, inte som "vanlig" smet men som tur var fastnade den inte i våffeljärnet som jag var rädd för, men de såg ju så tunna ut! Smått skeptiskt smakade jag och konstaterade snabbt att de var både frasiga och väldigt goda! Trots att de inte är lika tjocka som vanliga våfflor tycker jag helt klart att receptet är värt att sprida vidare! Hoppas att de faller er i smaken.Servera med grädde och färska bär eller sockerfri sylt.
Ingredienser
- 100 g smör smält
- 1 dl mascarpone (eller annan färskost)
- 0,5 dl grädde
- 2 dl kallt vatten
- 1 dl mandelmjöl
- 1,5 msk fiberhusk
- 0,5 dl pofiber
- 2 krm salt
Instruktioner
- Värm våffeljärnet. Smält smöret och vispa sedan samman med mascarpone, grädde och vatten. Vispa i resten av ingredienserna.
- Låt smeten/degen stå och dra i några minuter.
- Grädda cirka 0,75 dl smet åt gången tills de fått fin färg.
Sabina säger
gjorde dessa nu och det blev total kaos….. all smet rann ju ur våffeljärnet så det blev liksom inget kvar i… har prövat dessa några gånger och det blir alltid alltid samma sak. Trots rätt mått och mängd när jag gräddar. Fattar inte hur du kan få dom så fina som på bilden… tråkigt.. dessutom blir smeten så himla tjock fort så det går ju knappt att få ut den.
Susan säger
Hej, Jag gjorde också dessa våfflor och blev först lite konfunderad över smetens tjocka konsistens. Till första våfflan som jag gräddade tog jag alldeles för mycket smet och då rann det över på alla håll. När jag bara la en klick i mitten och sedan plattade ut lite grann med en sked blev resultatet fina våfflor. Värmen i järnet gör att smeten sprider ut sig över hela ytan så man behöver liksom inte fylla hela ytan med smet från början.
Lycka till!!
Susan säger
Gjorde dessa våfflor tillsammans med dottern och det var helt klart de godaste våfflorna vi har ätit. Plus för enkelt och snabblagat recept. Smeten blir väldigt kompakt d.v.s raka motsatsen till traditionell våffelsmet. Men smeten sprider ut sig över hela järnet under gräddning och resultatet blir fina frasiga våfflor.
JillWW säger
Gud vad roligt att höra! 🙂
Marie säger
Super goda våfflor Jill!!! Blev riktigt frasiga o goda 🙂 tummen upp!
Johanna säger
Det här receptet funkar inte alls för oss. Synd eftersom att vår ena son inte tål ägg 🙁
JillW säger
Det är så skumt. Det är faktiskt många som sagt det men samtidigt är det väldigt många som just skrivit att det är deras favoritrecept etc. Annars hade jag tagit bort det för jag vill ju att alla ska kunna lyckas på en gång.
För mig blir de i alla fall väldigt tunna och krispiga. Tänkte faktiskt göra dem idag. Hoppas det funkar då med hehe.
Boel Gustafson säger
Fantatiskt goda frasvåfflor, familjen ger alla tummar upp, ”smakar som riktiga våfflor” 🙂 (har ”tvingat dem” att testa alla möjliga våffelrecept inkl. amerikanska ”low carb”). Använde kolsyrat vatten, blev inte plattare än ”vanliga våfflor”. Toppen!
JillW säger
Åh vad roligt att höra! 🙂
Nina säger
Blev tyvärr katastrof av detta recept