Jag brukar alltid be om extra vitlökscréme (créme toum) när jag äter libanesisk mat. I love it! Förra gången frågade jag kocken hur han gjorde den och jag blev förvånad när han berättade att den inte innehöll något ägg (som majonnäs gör)! Visste inte ens att att gick att få olja så fluffig i konsistensen utan ägg. Så jag var ju tvungen att testa…
Efter att ha googlat efter olika recept insåg jag att det fanns väldigt många olika varianter där den riktiga toum inte skulle innehålla ägg, men det är tydligen lättare att få till den fluffiga konsistensen med äggvita så därför fanns det mest recept med ägg.
Slutade som vanligt med att jag gjorde en egen variant med mycket vitlök och citron (ett tips är att hångla INNAN du äter denna). Så gott! Jag vågade inte ha mer olja i då jag var rädd för att den skulle skära sig. Men ju mer olja man har i desto tjockare blir crémen. Skillnaden mellan denna sås och aioli är att den är så otroligt lätt i konsistensen och de som är känsliga för äggsmaken slipper den. Ni måste smaka för att känna skillnaden helt enkelt.
Lycka till!
Ingredienser
- 4 st vitlöksklyftor
- 0,5 tsk salt
- 2 msk citronsaft
- 3 dl rapsolja (ej kallpressad då den smakar för mycket)
Instruktioner
- Skala vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med saltet och citronjuicen i en hög mixerskål.
- Mixa med stavmixer medan du sakta häller i oljan, lite åt gången. Mixa tills konsistensen blivit krämig.
Lämna ett svar