Lagom stora och riktigt smarriga sockerfria och glutenfria semlor fyllda med sockerfri mandelmassa och fluffig grädde.
Ingredienser
Cupcake-semlor
- 2 st ägg
- 1 dl yoghurt (gärna rysk) eller smetana
- 50 g smör mjukt
- 1 krm salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl valfri sötning Förslagsvis xylitol (björksocker)
- 2 dl mandelmjöl
- 1 tsk kardemumma
- 1 msk fiberhusk
Mandelmassa
- 1,5 dl mandelmjöl
- 1,5 msk valfri sötning föreslagsvis xylitol (björksocker)
- 1,5 msk grädde
- 3 droppar bittermandelessens eller malen bittermandel
Vid servering
- 2 dl vispgrädde
- Sukrin melis eller annan florsockerliknande och sockerfritt socker
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Blanda samman ingredienserna till semmelmuffinsarna och låt svälla i några minuter innan du klickar ner smeten i muffinsformarna.
- Grädda i cirka 10-15 minuter och låt sedan svalna på galler.
- Blanda samman ingredienserna till mandelmassan.
- Ta ur semmelmuffinsarna ur sina formar och ställ dem upp och ner. Skär bort ett lock och fyll med mandelmassa, spritsa grädde, lägg på locket och pudra med fusk-florsocker. Njut!
Emma säger
Både bakpulver och bikarbonat? Klarar man sig på lite mer bakpulver istället kanske?
JillW säger
Jag tycker att det brukar bli bättre resultat när man blandar. Men funkar absolut med bara bakpulver också 🙂
Emma säger
Skaffade bikarbonat och bakar idag istället:) undrar nu bara om du har varmluftsugn? Efter 15 minuter i cupcake-plåt är muffinsen fortfarande lösa på insidan, så jag funderar på vad det kan bero på? Jag har vanlig ugn nämligen.
JillW säger
Ja jag har varmluftsugn som dessutom är sjukt varm. Så det beror nog på det 😉
Emma säger
Måste berätta att vi tyckte dom var jättegoda:) jag tog i lite kardemumma också. Detta semlerecept lär bli det jag bakar hädanefter!