Det här är numera en av mina absoluta favoritkakor! Äpple kanske inte räknas som lågkolhydrat, men två äpplen delat på 10-12 bitar blir väldigt lite, men för smaken och saftigheten gör de mycket!Kakor och bakverk är ju ändå inget man bör äta varje dag, oavsett om de är high eller low carb. Men vid speciella tillfällen så väljer jag gärna att njuta av en läcker sockerfri och glutenfri kaka som denna. Gärna tillsammans med en klick vispad grädde. Hoppas det smakar!
Ingredienser
Kaksmeten
- 2 st ägg
- 1,5 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
- 100 g smör smält
- 1 dl grädde
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 msk fiberhusk
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 1 st äpple rivet
I botten
- 3 tsk kanel
- 2 tsk ingefära
- 50 g smör , smält
- 3 msk Sukrin Gold
- 1 st äpple i skivor
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 175 grader (varmluftsugn).
- Vispa ihop ägg och sötning tills fluffigt. Tillsätt smör och grädde, vispa och tillsätt resten av ingredienserna till kaksmeten.
- Blanda kryddor, smör och sötning i en skål. Häll det i en kakform (gärna med löstagbara kanter). Sprid ut det tunt skivade äpplet över botten. Bred sedan över kaksmeten och grädda i ugnen i cirka 20-25 minuter eller tills genomgräddad.
- Stjälp upp kakan upp och ner på ett fint fat och servera gärna tillsammans med fluffig vispgrädde. Dekorera gärna med blommor och citronmeliss.
Jonna säger
Hej, tycker att sötning ofta smakar kemiskt när man har en större mängd i kakor. Är det björksocker son gäller då el finns det alternativ som du tycker är bra?
I sötning som stevia/socke och Ica sötströ står det är det innehåller 100 G kolhydrater på 100 G, går det ändå att använda?
JillW säger
Hej! Jag tycker att björksocker är mest likt vanligt socker i smaken samtidigt som det är närproducerat och har flera andra hälsofördelar än andra typer av sötning.
Sötströ höjer inte heller blodsockret (de sockeralkoholerna/kolhydraterna kan ej tas upp av kroppen så räknas ej). Tycker det fungerar men ger lite mer eftersmak kan jag tycka.
Kitty säger
Tack så jättemkt för receptet! Kakan blev supergod! ????? Kommer definitivt göras fler ggr. Nästa gång ska ja testa att ha fler äpplen i, då tror jag det blir en 10poängare + ?
JillW säger
Vad kul att höra! <3 Ja det blir nog ännu godare med mer äpplen!
Linda säger
Hej Jill! Det här var något av det godaste jag har ätit i sockerfri/glutenfri väg! Tusen tack för detta recept! 🙂
JillW säger
Åh vad roligt! Jag håller med! 🙂 Ha det gott!
Ninni säger
Sååå god!! Bytte ut mandelmjölet mot 1/2 dl ytterligare kokosnötsmjöl och det funkade bra! Såg i annat recept att du tipsade om det.
Tack för bästa recepten!!
JillW säger
Härligt att höra! Kram
Linnea säger
Hej!
Tänkte testa och göra denna till min sons 1årskalas imorgon. Kan man göra den kvällen innan eller ska den serveras direkt?
Tack!
JillW säger
Det går superbra att göra den dagen innan! Lycka till med kalaset! 🙂
Louise Petersen säger
Hvor stor er din form ?
JillW säger
Vanlig storlek. Typ 20 cm.
AK säger
Detta är kanske uppenbart, men undrar om det är riven ingefära eller torkad (pulveriserad) du använder i receptet??
JillW säger
Hej! Jag använde mig av mald, torkad ingefära på burk 🙂
AK säger
Toppen! Ska testas! Tack.
AK säger
Kom äntligen liss och testade baka denna kaka. Har gas ugn och var osäker på om den skulle vara så mjuk/kladdig som den var efter jag tog ut den – men den var helt fantastiskt delikat!! Stekte lite extra äppleskivor och lade upp på och tunt om på serveringsfatet för de som vill/kan äta mer äpple. Tack gör ett super recept!
JillW säger
Vad kul att höra! Kram
Carina säger
Hej!
Om man inte har varmluftsugn, vilken grad rekommenderar du då?
JillW säger
25 grader varmare 🙂
Malin Gustafsson säger
Hej Jill, går kakan bra att frysa in? Hälsningar Malin
JillW säger
Ja absolut 🙂
Zila säger
Denna var supergod. Hur många kolisar är det i tro?
JillW säger
Hej! Jag har ingen aning. Räknar aldrig, speciellt inte bakverk då det är något som inte riktigt ingår i ”standardkosten” utan något extra gott jag äter någon gång ibland. Därför spelar det ingen större roll om du förstår hur jag menar? 🙂
Trevlig helg!
Marie Gustafsson säger
Hej! Förlåt men jag förstår inte instruktionerna! Det står att jag ska vispa ägg o sötning men sedan att jag ska ha i grädde och smör. Sedan att smör och kryddor och sötning i en skål? Ska det torra i ensamt?
Jag vill så gärna testa 😊.
Jill Wallentin säger
Hej! Det första är till smeten. Det andra: smör, kryddor och sötning är till botten av formen 🙂
Lycka till!
Emmy säger
Denna måste jag pröva!🤩
Tror du björksocker funkar även till botten? Eller kanske lite honung (medelhögt GI men en rad andra hälsofördelar)?
Sukrin innehåller erythritol ( https://omni.se/sotningsmedel-kopplas-till-halsorisker-i-ny-studie/a/wAxp4L https://www.expressen.se/halsoliv/forskarnas-larm-om-sotningsmedlet-erytritol/ )
Jill Wallentin säger
Hej! Ja xylitol funkar absolut! Jag bad en dietist och läkare granska de där studierna när de kom ut och de kunde inte hitta någon anledning till att sluta äta erythritol baserat på dem. Jag äter det ändå så sällan men föredrar xylitol av smakskäl.