Vem har sagt att det behöver vara svårt att göra så kallade emulsionssåser som exempelvis bearnaise och hollandaisesås? Denna hollandaise gör du på tre minuter och kräver varken termometer eller nervöst vispande.Kockarna sätter nog i halsen både över att såserna mixas istället för "piskas" och även att jag valt att tillsätta olja. Men faktum är att smaken, enligt mig, är minst lika god och fördelen med att tillsätta olja är att såserna inte blir stenhårda om man förvarar dem i kylen utan förblir blir krämiga men lite fastare i konsistensen. Bearnaisesåsen på bilden smaksatte jag även med chili.
Ingredienser
Basen
- 1 st ägg helt
- 150 g smör
- 1 dl rapsolja tillsätt mer för tjockare konsistens
- salt
Bearnaise
- 1 st schalottenlök
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0,5 dl vatten
- 2 tsk dragon
Hollandaise
- 1 msk citronsaft
Instruktioner
- Knäck ägget i en hög och smal mixerskål (helst inte större diameter än 9 cm).
- Smält smöret.
- Ställ mixern i botten på den höga behållaren med ägget i och häll sakta i smöret samtidigt som du mixar nerifrån och upp. Tänk att det understa lagret ska hinna bli vitt och krämigt innan du tar upp mixern. Tillsätt sedan oljan på samma sätt.
- Om du gör bearnaise: Finhacka schalottenlöken och koka den tillsammans med vatten, vinäger och dragon tills vätskan halverats. Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort löken eller blanda i allt och mixa slätt för extra smak.
- Tillsätt sedan antingen citronsaft eller "dragonlagen" om bearnaisesås. Smaka av med salt och eventuellt mer syra.
Anteckning
TIPS! Det finns inlagd dragon i vinäger på burk från exempelvis Risberg import (eller gör egen). Ta ca 3/4 msk med dragon och 1 tsk vinäger och mixa = klart! Tillsätt gärna lite vitlökspulver för extra smak.
Josefine Evertsson säger
Hej Jill! Köpte din kokbok för några dagar sedan (mest för att den är så otroligt vacker
JillWW säger
Vad roligt! Tack så mycket! Kram 🙂
Carina L säger
Skall man sila lagen innan man har i den? O du har efteråt skrivit något tips som slutar mitt i en mening?
JillWW säger
Hej Carina!
Sila kan du göra om du vill ha såsen slät. Annars är det bara att blanda i allt.
Tack för att du påpekade meningen som hade fallit bort. Allt skulle nämligen bort men av någon anledning så hade några ord blivit kvar 🙂
Ha det gott och lycka till med ”bean” 😉
Carina L säger
Smaken vart helt underbar, lätt att göra men konsistensen vart väldigt rinnig, gjorde jag något fel då?
JillWW säger
Vad härligt att den blev god! Hade du i bearnaiselagen efter du hade gjort klart själva smör- och äggbasen? För den brukar bli ganska tjock. Så när man häller i lagen borde den bara bli lite lösare, inte rinnig… hmm…
Carina L säger
Redan innan jag hade lagen i var den rätt lös, jag lät lagen koka så den var tom mindre än hälften så den gjorde ingen större skillnad, men god var den ändå, men bra om du hade något tips till att ev få den tjockare nästa gång 🙂 Har du provat med hela ägg?
JillWW säger
Meh vad konstigt! Min har blivit på gränsen till hård när jag gjort (endast två gånger, men ändå).
Nej jag har inte testat med hela ägg i bea eller hollandaise, bara i majo. Men det borde ju funka. Berätta gärna hur det blev om du hinner före 😉
Ha det gott!
Anette säger
I receptet står det ägg… Har du i äggula eller helt ägg? Ska testa i morgon- blur spännande!
JillW säger
Hej! Helt ägg 🙂 Lycka till!
Catarina säger
Ska man bara har gulan ?
JillW säger
Nej hela ägget 🙂
Elna säger
Blev ju bra! Jag var lite tveksam eftersom jag musslyckats så mycket med såna såser. Jag blandade citron med äggulor direkt och mixade sen ner smöret. Blev tjock och slät och fin och god!
JillWW säger
Vad roligt att höra!
Tack för att du delar med dig 🙂
Sandra W säger
Alltså INTE mixa efter dragonlag/citron? 🙂
JillWW säger
Jo det ska gå bra också 🙂
Christina säger
Hej Jill
Tack för ett fantastiskt recept. Provat bean och den var underbar! Blev lite hård i kylskåpet så nästan gång ska jag ta mindre med smör.
JillWW säger
Kul att du gillade! All riktig bearnaise blir hård i kylskåpet då man använder riktigt smör istället för ”såsbas” som det så fint heter 🙂
Katrin säger
Åh tack så bra recept!
Eftersom jag gjorde den för första gången så följde jag receptet.
Jag körde ner hela löken i och den blev ju finmixad.
Supergod! Den här gör jag igen!
JillW säger
Kul att höra! 🙂
Cadette säger
Fantastiskt bra recept! Så trött på att spara äggvitor…
Justerade något med mindre olja, mer citron och tillägg av vitpeppar och salt.
Blev perfekt!
Skönt att slippa det där ”slungandet” som jag aldrig förstått meningen med…
Linda säger
Bästa bearnaisesås jag ätit??bor i UsA ovh här finns det oerhört begränsad tillgång till bea och jag har hittat till dig föe jag startade Keto i våras. Tack för alla toppen recept
chiliconkarin säger
Supergod och enkel sås det där Jill, lägger ut receptet på min blogg i veckan och länkar såklart!