En otroligt härligt mättande och smakrik soppa. Jordärtskockan innehåller cirka 14 g/kh per 100 g och räknas då egentligen inte till de mer lågkolhydratvänliga grönsakerna eller rotfrukterna. Men eftersom du späder ut soppan med mättande grädde, vatten och lök osv så blir inte den totala mängden kolhydrater så värst hög.Personligen räknar jag aldrig kolhydrater utan tänker att det alltid jämnar ut sig i längden. Vissa dagar äter man lite fler kolhydrater och ibland äter man färre. Det viktigaste för mig är att äta god mat som jag mår bra av.
Ingredienser
Jordärtkockssoppa
- 3 msk smör
- 0,5 kg jordärtskockor
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk chili
- 3 dl grädde
- 1 tsk salt smaka av
- nymalen svartpeppar
- 0,5 st citron saften (eller 1 dl vitt vin)
- vatten späd ut till önskvärd konsistens
Topping
- 1 pkt halloumi
- 250 g champinjoner
- 2 dl hasselnötter rostade och hackade
- nymalen svartpeppar
- färsk timjan
Instruktioner
Jordärtskockssoppa
- Skala jordärtskockorna lite slarvigt och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Stek i smör tills löken blivit mjuk och fått lite färg.
- Häll i grädden och kryddorna. Lägg på lock och koka på medelhög värme i cirka 15 minuter tills jordärtskockan är helt mjuk. Ta bort kastrullen från värmen. Mixa till en slät soppa. Tillsätt citron eller vitt vin samt vatten till önskvärd konsistens. Smaka av med salt.
Toppingen
- Skär halloumin till små kuber och champinjonerna i små bitar. Stek i en klick smör tills osten fått en fin färg.
- Rosta hasselnötterna i en torrstekpanna tills det doftar gott och de fått lite färg.
- Toppa soppan med halloumi, svamp, nötter och färsk timjan.
Anteckning
TIPS! Servera gärna tillsammans med mina goda frökex och en god ost.
Lämna ett svar