Jag brukar inte vara så tänd på tomatbaserade såser om jag ska vara ärlig. Är ju som ni säkert vet en sucker för gräddiga såser men MEN denna blev verkligen supergod och smakrik! Tapenaden i såsen blev verkligen pricken över i.
Använd de örtkryddor som du har hemma. Antingen färska eller torkade. Jag använde torra i själva frikadellerna/köttbullarna och färska som extra smak och garnering. En fröjd för både öga och gom.
Frikadeller ska väl egentligen enbart kokas. Men jag brukar ändå steka dem först så de får lite yta runt om. På så sätt är man säker på att de inte kokar söder i såsen.
Och om ni inte insett det innan så ja, jag älskar vitlök haha.
Ingredienser
Frikadellerna
- 800 g kalkonfärs *
- 1 st schalotten lök Jag föredrar banan schalottenlök
- 2 msk örtkryddor (ex. basilika, rosmarin, salvia, oregano)
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- smör att steka i
Tomatsåsen
- 250 g krossade tomater helst ekologiska i tetra
- 3 msk tapenade eller finhackade oliver
- 2 msk olivolja
- 1 st vitlöksklyfta pressad
- salt
- peppar
Ugnsrostad blomkål och broccoli
- 1 st blomkålshuvud
- 1 st broccolihuvud
- 50 g smör
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 2 tsk timjan
- 1 tsk salt
- svartpeppar
Garnering
- 1 knippe färska örter
- nymalen svartpeppar
Instruktioner
Ugnsrostad blomkål och broccoli
- Ställ in ugnen på 180 grader.
- Skär broccoli och blomkål i ca 4 mm tjocka skivor. Lägg dem på en ugnsplåt tillsammans med övriga ingredienser.
- Tillaga i ugnen i cirka 20 minuter.
Frikadellerna
- Finhacka löken och blanda samman alla ingredienserna (lättast och effektivast tycker jag att det är med tvättade händer).
- Rulla till bollar och stek i riktigt med smör (eller annan önskvärd olja) tills de fått lite yta runt om.
Tomatsåsen
- Häll över samtliga ingredienser till tomatsåsen i stekpannan tillsammans med frikadellerna. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. Låt småkoka i cirka 10 minuter.
Anteckning
* Finns ibland i frysdisken, bland annat på City Gross. Superbra att ha i frysen och plocka fram vid behov.
Lämna ett svar