En ny studie från Harvard bevisar återigen vilken stor betydelse maten som vi stoppar i oss har för våra kroppar.
Tidigare studier har visat att personer som äter mycket grönsaker och frukt, fisk, fullkorn (morr) och vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression. Men vad den nya Harvard studien visar är ett tydligt samband mellan livsmedel som triggar inflammation och depression.
Lågkolhydratkost är som bekant inflammationssänkande då vi undviker livsmedel som vitt mjöl, socker och margarin. Men den nya studien visade även ökad risk av depression vid konsumtion av rött kött och fisk(!). Kött från konventionellt uppfödda nötkreatur kan jag förstå att det ökar risken, men fisk?! Så länge fiskarna inte är tvångsmatade med spannmål så bör de snarare vara inflammationssänkande att äta fisk, främst fet fisk som innehåller goda halter av omega-3. När man läser vidare står det dock att kvinnorna som insjuknande av depression åt lika mycket fisk då som innan så då förstår jag inte sambandet överhuvudtaget.
Tydligare var sambandet med margariner då forskarna såg att de personer som insjuknade av depression åt mer margarin än de som inte blev sjuka. Skräll.
Det visade sig också att främst gröna bladgrönsaker, olivolja, vin och kaffe till och med skyddade mot depression. Låter som en smarrig smoothie eller hur? 😉
Lämna ett svar