Jag älskar plockmat! Att äta med händerna tycker jag också förhöjer upplevelsen. Det blir mer avslappnat på något sätt. Så mitt tips är: sätt på magdansmusiken och bjud på en orientalisk måltid med min variant av falafel med blomkål (mindre kolhydrater än vanlig falafel), auberginerullar med getost och några goda röror. Duka gärna upp med oliver, nötter. Hoppas att det smakar.
Ingredienser
- 1 st blomkålshuvud
- 230 g kikärtor
- 2 st vitlöksklyftor
- 0,5 st rödlök
- 2 st äggvitor
- 1 knippe slät bladpersilja
- 1 knippe koriander
- 1 msk spiskummin
- 1 msk tahini (sesampasta)
- 1 msk paprikapulver
- 1 tsk harissa (eller chili)
- 1,5 tsk salt
- olivolja
- sesamfrön
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180°C.
- Koka blomkålen tills mjuk, låt den ånga av. Mixa och pressa ur vätska genom en sil.
- Hacka lök, vitlök och örter grovt. Mixa med övriga ingredienser till en jämn smet.
- Pensla bakplåtspappret med olivolja och strö på sesamfrön. Klicka ut falafelsmeten på bakplåtspapper, cirka 30 stycken, och ringa sedan över olivolja och strö sesamfrön ovanpå bollarna.
- Grädda i ugnen i cirka 30 minuter tills de blivit fasta i konsistensen. De stabiliseras något ytterligare efter de svalnat lite.
Lämna ett svar