Farligt goda kakor med smak av kola och ingefära. Krispigheten och kolasmaken kommer från fibersirap gold som påminner om sirap i smaken. Den innehåller dessvärre en liten mängd malt som kan påverka blodsockret samt innehåller även lite gluten. Om man är känslig kan man istället använda den genomskinliga fibersirapen utan malt.
Ingredienser
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 tsk ingefära
- 1 krm vaniljpulver
- 1 krm salt
- 1 dl xylitol/björksocker eller annan valfri sötning
- 1 dl fibersirap gold
- 3 dl mandelmjöl
- 3 dl mandelspån
- 1 tsk fiberhusk
- 1 msk bovetemjöl eller kokosmjöl
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).
- Vispa ihop mjukt smör med ägg, sötning och kryddor.
- Blanda i resten av ingredienserna.
- Bred ut smeten på en smörpappersklädd plåt.
- Grädda i ugnen i cirka 7 minuter tills de fått färg. Sänk temperaturen till 60 grader och grädda i ytterligare en timme.
- Skär kakorna till snittar och lägg att svalna på galler.
- Njut!
Anteckning
Tips! Tillsätt 1½ tsk kanel och 1½ tsk nejlika så får ni supergoda pepparkakor!
Linda Hilldén säger
Fibersirapen är blodsocker hörande för vissa så man bör bara lite försiktig med den där. Vi har haft medlemmar i lchf gruppen som har testat och för någon tig det 4 dagar innan hon var i ketos igen.
JillW säger
Ok det är bra att veta! Märkligt hur kroppen kan agera olika.
Kattizz säger
Fibersirap clear höjer inte blodsockret men det gör fibersirap Gold. Kan va bra att veta.? Sen finns det säkert individer som reagerar även på clear-varianten så klart
Linda säger
Tack för detta fantastiska recept! Jag gjorde med pepparkakskryddor idag och wow!!! Nu kan jag också få njuta lite i jul! Åter igen tack för alla fina recept!?
Anette säger
Hej Jill!
Är så glad att jag hittat dig. Har börjat prova många av dina recept, idag har jag bakat dessa kolasnittar med ingefära. Bjöd våran granne, de sa att de var gudomliga, det vill inte säga lite. Mycket goda. Har tittat igenom alla dina recept. Vill testa allt nu. Tack än en gång.
Kram Anette
JillW säger
Så glad jag blir att du hittade hit och tycker om mina recept! 🙂
Kram
Rosine Torp säger
Jag försöker göra dessa för första gången. ”Bred ut smeten” står det men jag tyckte det gick ganska trögt? Det blev en klistrig klump som inte flöt alls. Jag måste trycka ut smeten med fuktade händer. Ska det bli så? De står i ugnen nu!
Jill Wallentin säger
Hej! Har för mig att min smet/deg blev lite mjukare. Men jag tror dina blir bea ändå. De lär bara bli ännu krispigare 🙂
Ha det gott!