Det här kan absolut vara en av de godaste soppor som jag någonsin ätit. Smakrik, krämig och mättande. Servera gärna tillsammans med exempelvis vallmofrallor eller sesambrytbröd. Passar perfekt som förrätt i mindre portioner.
Ingredienser
- 1 st fänkålshuvud
- smör
- 1 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st citrongrässtjälk
- 1 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 3 dl grädde
- 1 msk citronsaft
- 1 tsk salt (smaka av!)
- 300 g skalade MSC-märkta räkor (finns KRAV-märkta på Willys)
Instruktioner
- Skiva fänkålen tunt och dela i mindre bitar (spara den gröna dillen som du sedan dekorerar med). Strimla lök och vitlök och stek det tillsammans med fänkålen i rikligt med smör.
- Banka citrongrässtjälken med baksidan av en kniv. Strimla den sedan tunt och lägg i grytan. När fänkålen och löken blivit mjuk: häll på vinet och låt det puttra någon minut innan du häller i vatten och grädde.
- Mixa soppan slät och smaka sedan av med salt och citronsaft. Låt koka i några minuter.
- Lägg i räkorna före servering. Om de kokar i sopan så blir de sega.
Magnus säger
Lagade denna häromdagen och den är verkligen fantastiskt god. Hade inget citrongräs hemma men det gick bra utan.
Åsa säger
Ska man ha kvar citrongräset när man mixar, eller ska man ta upp bitarna innan
JillW säger
Skär bara bort de allra träigaste delarna. Annars ha kvar och mixa ?.
C säger
Hej, blir det bra om man gör soppan klar (förutom räkor) dagen innan och bara värmer upp och tillsätter räkor innan servering.
Jill Wallentin säger
Hej! Absolut, det går jättebra 🤗