Ibland saknar man potatis i alla dess former, men kanske framför allt i form av en krämig gratäng. Med denna rättikagratäng kan man lura de flesta att det är vanlig potatis i. Sjukt gott tillsammans med majskycklingfilé och hemmaslagen bearnaise eller varför inte rosépepparsås och vitlökssmör?
Ibland saknar man potatis i alla dess former, men kanske framför allt i form av en krämig gratäng. Med denna rättikagratäng kan man lura de flesta att det är vanlig potatis i. Sjukt gott tillsammans med majskycklingfilé och hemgjord bearnaise eller varför inte en gräddig rosépepparsås och vitlökssmör?
Ingredienser
- 700 g rättika
- 100 g färskost
- 2 dl grädde
- 2 st vitlöksklyftor
- 3 dl riven cheddar eller annan ost
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- färsk timjan
Instruktioner
- Skala och skiva rättikan i cirka 2 millimeter tjocka skivor.
- Ställ in ugnen på 200 grader.
- Koka rättikan i saltat vatten i cirka 15 minuter. Sila bort vattnet och lägg rättikan i en ugnsform.
- Blanda samman övriga ingredienser i en skål och häll sedan över detta. Blanda runt lite så att gräddblandningen kommer ner emellan rättikan.
- Grädda i ugnen i cirka 20-30 minuter.
- Låt stå och svalna lite innan servering så att vätskan stabiliserar sig något. Allra bäst blir gratängen dagen efter.
Lämna ett svar