Äpplen är kanske inget man associerar med lågkolhydratkost direkt (inte sötningsmedel heller om man frågar vissa). Men för mig handlar det om mängd, hur ofta man äter något och vad alternativet annars skulle varit.
Denna goda och saftiga kaka är givetvis gluten och sockerfri och kan enligt mig ätas med gott samvete någon gång ibland när man vill lyxa till det. Serveras med varm vaniljsås.
Ingredienser
Kakan
- 2 st ägg
- 2 dl Sukrin Gold (eller annan valfri sötning)
- 100 g smör smält
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl mandelmjöl *
- 1 dl kokosmjöl (eller 1,5 dl extra mandelmjöl)
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm vaniljpulver
- 1 nypa salt
Ovanpå
- 1 st äpple
- 1 tsk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 msk Sukrin Gold
- 25 g smör
Vaniljsås
- 2,5 dl grädde
- 1 st ägg
- 2 krm vaniljpulver
- 1,5 msk valfri sötning (lika sött som socker)
Instruktioner
Kakan
- Ställ in ugnen på 175 °C.
- Smöra en form. Vispa ihop smör och sötning. Blanda därefter i resten av ingredienserna. Bred ut smeten i formen.
- Skala och kärna ur ett äpple. Dela det i ca 3 mm tjocka klyftor. Blanda sötning med kryddorna på ett fat och vänd sedan klyftorna däri, lägg dem sedan i ett mönster på kakan. Strössla över det överblivna "kryddsockret" och lägg några klickar med smör på kakan.
- Ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Vaniljsås
- Häll i grädden i en kastrull med medelhög värme. Knäck i ägget och vispa ihop.
- Blanda i övriga ingredienser och vispa tills såsen kokat upp. Sänk värmen. Låt sjuda under omröring tills såsen blivit lite tjockare i konsistensen.
- Tillsätt eventuellt en knivsudd guarkärnmjöl och mixa såsen om du vill ha den tjockare. Låt svalna något före servering.
Anteckning
* Om du är allergisk mot mandel, ta då 2 dl kokosmjöl istället.
Evo säger
Har gjort denna några gånger nu – jättegod! Undrar bara – är det verkligen smör och sötning som ska vispas? Inte ägg och sötning? Har testat bägge och tycker kakan blir godast om man vispar ägg och sötning först. <3
JillW säger
Hej! Kul att du gillar kakan. Länge sedan jag gjorde den nu. Men om du säger att den blev bättre när man gjorde tvärt om så litar jag på dig 🙂
Annelie Björklund säger
En FAVORIT här hos oss. Jag har gjort den som i receptet men också provat med hallon, jordgubbar och rabarber var för sig. Absolut godast var med hallon. Tack för ett superrecept.