Första gången jag smakade på frökex så kände jag hur mycket som jag hade saknat att tugga på någonting knaprigt. Oftast när man bakar lågkolhydrat är det svårt att få till den konsistensen men frökex eller fröknäcke som det även kallas blir riktigt krispigt som knäckebröd! Perfekt till ostbrickan.
Ingredienser
- 1,5 dl linfrön
- 1 dl sesamfrön
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl pumpakärnor
- 0,5 msk fiberhusk
- 0,5 msk kokosolja
- 2 krm salt
- 3 dl kokhett vatten
Instruktioner
- Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Tillsätt kokhett vatten och rör ihop. Låt stå i rumstemperatur tills linfröna sugit åt sig av vätskan, cirka 30-60 minuter.
- Ställ in ugnen på 120 grader.
- Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt, förslagsvis med en slickepott. Eller så kan du lägga ett extra ark med bakplåtspapper ovanpå och kavla ut smeten.
- Grädda kexen i en timme. Öppna gärna ugnsluckan en gång i kvarten för att släppa ut fukten.
- Höj temperaturen till 140 grader och grädda i ytterligare en timme tills den blivit helt torr.
- Lyft ut plåten ur ugnen och vänd det enorma kexet upp och ner, dra bort pappret och bryt sedan till mindre bitar. Förvara i burk i rumstemperatur.
Anteckning
Tips! Tillsätt eventuellt någon ytterligare kryddning som exempelvis kummin, brödkrydda eller chilipulver etc
Lena säger
Hej. Undrar om det är varmluftsugn eller vanlig ugnsvärme?? Funderar också om du har något tips på ingrediens istället för pinjenötter? Har lite svårt att hitta dom i min lokala butik till ett rimligt pris. Eller finns det någon bra hemsida att beställa sånna ifrån? 🙂
JillW säger
Hej Lena!
Jag använder varmluftsugn. Om jag inte har pinjenätter så brukar jag bara ta lite mer av de andra fröna. Exempelvis solros och pumpafrön 🙂
Pinjenötter är ganska dyrt. Men finns väl att köpa på exempelvis mathem.se. Men vet inte om det är billigare. Lycka till!
Joana säger
Ska göra dessa idag, verkar jättegoda!
Hur tjockt lager ska man bre ut? Så tunt som möjligt så det täcker plåten?
Tack för all inspiration!!
JillW säger
Hej Joana! Svarar nog på det här lite för sent, men ja det är precis så som du skrev. Tunt så att det täcker nästan hela bakplåtspappret 🙂
Joana säger
Tack för svaret! 🙂
Det var jag som frågade i sista minuten, men de blev väldigt lyckade!
Lotta säger
Hej! Hur mycket kolhydrater är det i detta fröknäcke? Försvinnande lite förhoppningsvis.
Ha en bra dag! Lotta
JillW säger
Hej! Jag har aldrig räknat faktiskt och det spelar ju roll hur stora man gör kexen också. Men eftersom kexen innehåller frön, framförallt linfrön, så går det inte riktigt att räkna ut det korrekt eftersom de inte kan tas upp hela av kroppen utan går rakt igenom. Så med andra ord så behöver du inte oroa dig för några stora kolhydratsmängder 😉 Några kex om dagen ska inte vara några konstigheter.