En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med rödspätta. Variera med grönsaker i säsong.
Ingredienser
Fisken
- 400 g laxfilé
- 1 tsk salt
- 1 st ägg
- 2 dl grädde
- 1 krm cayennepeppar
- nymalen svartpeppar
- 350 g kräftstjärtar
- 4 st sjötungafiléer eller dubbelt så många små rödspättafiléer
- 2 dl vitt vin
- 25 g smör
Vitvinsås
- 3 dl grädde
- 1 dl fiskspad
- 0,5 msk fiskfond
- 1 dl dill , finhackad
- salt och peppar , smaka av
Grönsakerna
- 150 g sockerärtor
- 150 g små plommontomater
- 1 st purjolök , tvättad och skuren i slantar
- 1 knippe ärtskott
- 50 g smör
- 0,25 tsk vitlökspulver
- salt
Garnering
- 1 st citron , skivad
- 1 knippe dill
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär laxfilén i kuber och mixa tillsammans med salt, cayennepeppar och ägg. Häll i lite av grädden i taget och mixa till en jämn färs. Lägg undan en del av kräftstjärtarna och hacka resten grovt. Blanda med laxfärsen (mixa ej).
- Dela sjötungafiléerna en gång på längden och lägg dem som en cirkel i en smörad ugnsform. Fyll ringen med laxfärs. Om du istället använder tunna spättafiléer, lägg då istället en klick på varje filé och rulla ihop till en ”dolme”. Lägg dem i ugnsformen.
- Häll på vinet och klicka över smör. Salta och peppra. Täck med smör- eller bakplåtspapper. Tillaga i ugnen i cirka 30 minuter.
- Koka upp grädden och fiskfond i en kastrull. Häll i en del av spadet när fisken varit inne i ugnen i minst 20 minuter. Låt såsen koka tills den blivit krämig. Lägg i finhackad dill och smaka av med salt och peppar.
- Skär purjolöken i slantar och stek i smör i en stor stekpanna tillsammans med sockerärtor, tomater och kryddor endast i någon minut så att grönsakerna behåller sin spänst.
- Servera fisken tillsammans med sås och grönsaker. Dekorera med kräftstjärtarna, citronskivor och dill.
Lämna ett svar