Jag har alltid trott att jag inte varit någon ”pajmänniska”, men glutenfria pajer tycker jag är godare! Botten blir verkligen supergod! Bra käk att frysa in också och ha som matlåda tillsammans med en god sallad.
Ingredienser
Glutenfri pajbotten
- 3 dl mandelmjöl
- 0,5 dl sesamfrön
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 1 msk fiberhusk
- 1 st ägg
Fyllning
- 3 st ägg
- 1 dl crème fraiche
- 2 dl grädde eller mjölk
- 4 dl riven smakrik ost (typ Präst eller Västerbottenost)
- 4 dl strimlad kalkonkassler
- 1 st tomat
- 0,5 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- färsk timjan
Instruktioner
Botten
- Mixa samman ingredienserna i matberedaren.
- Bred ut degen i pajformen och ställ in i kylen i ca 20 min.
- Ställ in ugnen på 180 grader.
- Picka botten med en gaffel och förgrädda i ugnen i cirka 10 minuter tills den fått lite färg.
Fyllningen
- Riv osten och strimla kalkonkasslern i fina strimlor. Blanda ihop ägg, crème fraîche, grädde, mjölk och kryddor. Tillsätt ost.
- Lägg kasslern över den förgräddade pajbotten. Häll över fyllningen. Skiva några tomater och lägg dem ovanpå. Riv över lite timjan.
- Grädda klart i ugnen i cirka 30 minuter. Låt gärna pajen svalna något före servering så den hinner stabilisera sig något.
Pernilla Ljunglide säger
Reflekterar också över kalkon. Sett att det är kalkonfärs i en del recept också- Kalkon är ju väldigt magert och inte något jag förknippar med lchf. Annars är det ju jättemånga goda recept.
JillW säger
Hej! Huvudsaken är att den kompletta måltiden innehåller tillräckligt med fett så att man håller sig mätt. Samma sak gäller ju även med grönsaker.