Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukosten. Håller sig flera veckor i kylen i burk med tätt förslutande lock.
Ingredienser
- 2 st citroner , zest och juice
- 1 st lime , zest och juice
- 1,5 dl xylitol eller annan valfri sockerfri sötning
- 300 g smör
- 9 st äggulor
Instruktioner
- Riv av det yttersta skalet (zesten) på citron och lime. Dela dem på mitten och pressa ur saften med en citruspress eller genom att trycka in en gaffel i fruktköttet och vrida om medans du pressar. Se till så att inga kärnor kommer med.
- Koka upp zest, juice och sötning i en kastrull. Sänk värmen.
- Lägg i smöret och låt smälta.
- Separera äggen och spara äggvitorna till ett annat tillfälle. Lägg äggulorna i en skål. Vispa.
- Häll i lite åt gången av den varma smörblandningen i äggulorna medans du vispar. När du ungefär hällt i hälften kan du hälla blandningen med äggulorna tillbaka i kastrullen medans du vispar.
- Curden är klar när den blivit krämig i konsistensen. Viktigt att den inte kokar då kommer det bli äggröra istället. Den blir ännu krämigare och fastare i konsistensen när den svalnar.
- Häll upp i burkar med tätt förslutande lock och förvara i kylen tills servering.
Lämna ett svar