Det har sina fördelar att man lyckats värva sin mamma till lågkolhydratsskaran. Mamma bjöd mig på denna och det är lätt bland de godaste bakverken som jag någonsin ätit. Detta smakar verkligen som originalet (Oscar den II-tårta). Himmelsk! Den går för övrigt jättebra att frysa in.
Ingredienser
Botten
- 5 dl mandelmjöl
- 6 st äggvitor
- 1 msk valfri sötning (lika sött som socker)
Smörkräm
- 6 st äggulor
- 1,5 dl grädde
- 1,5 dl valfri sötning (lika sött som socker)
- 200 g smör
Garnering
- 0,5 dl mandelspån rostade
- färska bär
Instruktioner
Bottnar
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en väl rengjord skål. Tillsätt sötning och vänd ner mandelmjölet försiktigt.
- Bred ut smeten i två lika stora cirklar på bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Smörkräm
- Rör samman grädde, äggulor och sötning i en kastrull. Vispa kontinuerligt på medelvärme till krämen tjocknat.
- Ställ åt sidan och rör samman med smöret.
- Ställ in i kylen för att svalna i minst två timmar. Krämen blir tjockare desto kallare den blir.
Monteringen
- Lägg den ena botten på ett fint fat. Bred över hälften av krämen. Lägg på den andra botten och bred på resten av krämen.
- Toppa med de rostade mandelspånen och eventuellt färsk bär och citronmeliss. Låt stå svalt tills serveringsdags. Njut!
maria säger
Kan man göra smörkrämen dagen innan?
JillW säger
Ja det går bra. Men det blir väl kanske bara lite svårare att bre ut över bottnarna 🙂
Matilda säger
Hej! Provade och smörkrämen blev kanon. Men smeten till bottnarna blev så att det räckte till en? Som inte växte någonting i ugnen?? Vad gör jag för fel!
JillW säger
Hej! Hmm Jag tror bara att du gjorde botten för stor och/eller för tjock? För jag har gjort den många gånger och alltid räckt till två 🙂 Hoppas att den blev god ändå!
Alexandra säger
Då du skriver sötning vad har du för tips? Äter varken socker eller sötningsmedel enligt lchf
JillW säger
Förstår inte riktigt vad du menar med sötningsmedel enligt lchf? Jag använder oftast björksocker/xylitol när jag sötar då jag anser att det är den mest naturliga sötningen som inte höjer blodsockret mer än ett salladsblad. Om man inte använder någon sötning överhuvudtaget så råder jag snarare att göra något helt annat. Typ ostbricka eller bara vispad grädde med vaniljpulver och bär eller liknande.
Åsa säger
Hej! Tänkte prova denna fina tårta till helgens kalas. Hur länge före serveringen av tårtan tycker du att jag Max kan lägga på smörkrämen? Behöver den stå och ”gotta till sig” tackar även för en bra och inspirerande blogg/Åsa
JillW säger
Tårtan kan du absolut göra helt i förväg och håller sig god i flera dagar i kylen 🙂
Sven säger
Hej Jill!
Det står ju att man ska breda ut smeten i två lika stora cirklar på ca 20 cm i diameter. För hur många bitar/portioner gäller detta? Det lär ju bli olika stora eller olika många beroende på hur stor sats man gör. Antar annars att det bara är att dela smeten i två delar så blir det vad det blir.
JillW säger
Hej! Ja precis. Grundreceptet blir ca 8-12 bitar 🙂
Leena säger
Hej! Jag gjorde tårtan enligt ett annat recept och den smakar då tyvärr konstgjort av Stevia.
Björksocker var ett bra tips för blodsockret men är det inte lika illa som vanlig socker då jag försöker gå ner i vikt?
JillW säger
Hej! Xylitol/björksocker innehåller väldigt lite energi i jämförelse med socker så det är absolut att föredra om man försöker gå ner i vikt.