Jag ääälskar lemonad! Jag kommer ihåg att mamma brukade koka saft av citroner när jag var liten. När de hade kokat klart så kunde man äta av skalet som då hade blivit alldeles sött och mjukt. Då sötades saften med socker men jag testade nu att använda xylitol* (björksocker) istället vilket blev riktigt bra!* Här kan ni läsa allt som ni behöver veta om xylitol.
Ingredienser
- 1,5 liter vatten
- 6 st ekologiska citroner (Extra viktigt eftersom man kokar hela skalen)
- 4 dl xylitol/björksocker eller annan valfri sötning (smaka av tills lagom sötma)
Instruktioner
- Häll i vattnet i en stor kastrull. Skölj citronerna och dela dem på mitten. Pressa i saften i vattnet och lägg sedan i citronhalvorna. Häll i sötningen. Låt puttra på medelhög värme i upp till en timme.
- Ta bort kastrullen från värmen och låt saften svalna. Sila saften och häll sedan upp i glasflaskor eller urtvättat petflaska.
- Späd ut med vatten vid servering, gärna med bubblor i. Lägg gärna i några extra citronskivor och is. Njut!
Anteckning
Tips! Skalen går att äta efter de har kokats. Mixa och använd i en kaksmet eller tärna smått och använd som en slags marmelad.
Robin säger
Vilken sort på björksocker använde du och var kan man köpa den?
JillW säger
Nicks säljer björksocker/xylitol numera så det finns att köpa i välsorterade matbutiker 🙂