”Den 27 augusti ska vi ha en skördefest i Stockholm för våra kunder (Milda, Becel, Lätta, Flora). Temat kommer vara ”de små valen” och förutom en stor skördemiddag kommer det vara små inspirerande workshops. Vi tycker det vore väldigt kul om du kunde komma!”.
Jag trodde ärligt talat först att det var ett skämt eller att PR-byrån Change som bjöd in mig hade noll koll vem jag var eller vad jag stod för. Tänkte spontant tacka nej med motiveringen att jag förespråkar naturlig mat och känner därför inte att det är ett passande forum för mig. Men nyfikenheten tog över och jag tackade ja…
I inbjudan kunde man även läsa att de skulle slå hål på myterna kring margarin och visa hur man tillverkar margarin på plats. Detta kunde jag ju verkligen inte missa! Efter allt som jag fått lära mig om margarin på kostrådgivarutbildningen samt läst på nätet så kändes det som en omöjlighet att de skulle kunna lyckas.
Var ärligt talat lite pirrig när jag skulle dit. Tänkte mig att jag skulle bli påhoppad och sliten i stycken av någon slags margarinmaffia haha. Tänkte först att jag bara skulle hålla en låg profil och mest lyssna men det gick ju sådär…
Jag satt bredvid Maria Friberg som arbetar med Consumer Engagement på Unilever. Det kändes lite som att kliva ur garderoben när jag ganska snabbt ”erkände” att jag var en ”smörmänniska”. Hon frågade givetvis varför och jag svarade för att det helt enkelt består av naturligt mättat fett. Något som vi ätit i urminnes tider, något som våra kroppar känner igen. Hon hävdade att margarin också är helt naturligt och att även om det finns mättat fett i bröstmjölk så slutar man äta det som bebis. Så det blev en del argumenterande från båda håll om olika studier hit och dit men fortfarande på ett trevligt och respektfullt sätt.
Det är verkligen intressant hur man kan ha så otroligt skilda uppfattningar om något (mättat fett i det här fallet) men ändå ha samma mål, att göra något som är bra för oss själva och vår omgivning. Som Eva Skoog sa ”Det är ju en ganska dålig affärsidé att göra mat som inte är hälsosam” (fast det beror ju lite på i och för sig). Det komiska är ju att de är lika övertygade om att mättat fett är farligt, som jag är övertygad om att det naturligt mättade fettet är helt ofarligt och till och med nyttigt.
Jag berättade att jag själv mår väldigt bra efter min kostomläggning då jag bland annat inte har varit sjuk på över 2 år och jag ser det som det största beviset på att det som jag gör är rätt. Eva svarade att hon givetvis inte kan ta min upplevelse ifrån mig men att hon under sin tid på Karolinska sjukhuset sett ådror fulla av fett. Jag förstår att det är en enkel slutsats att ta. MEN, enligt vad jag har lärt mig efter min kostrådgivarutbildning på mf och timtals av läsning på vetenskapliga hemsidor och tv-program så har det ingenting att göra med att äta mättat fett överhuvudtaget.
Jag tror snarare att en kombination av ett stillasittande liv, högt intag av snabba kolhydrater och kemiskt framställda fetter och annat skräp som stressar våra kroppar gör så att vi lagrar fett på platser där det blir farligt, som i ådror och inre organ.
Eva var för övrigt mycket trevlig och det märks att hon brinner för sitt jobb, även om vi tycker olika. Hon gav mig sitt visitkort och uppmanade mig att kontakta henne om jag undrade något mer.
Det bjöds även på mat. Min spontana tanke var att jag absolut inte ville äta något med margarin. Men eftersom jag var hungrig och det inte fanns något mättande i fettväg som jag kunde äta så tog jag av majskycklingen som var stekt i flytande margarin. Grönsakerna var jättegoda men det blev lite torrt utan någon sås.
En bit in på kvällen var det dags för det som jag hade kommit dit för. Lyssna på Unilevers dietist Eva Skoog när hon skulle slå hål på margarinmyterna och visa hur naturligt margarin egentligen är genom att vispa ihop det framför ögonen på oss som ni kan se i videon nedan (ljudet är inte superbra tyvärr och har klippt en del för att filmen inte skulle bli för lång):
Saker som jag hakade upp mig på i demonstrationen var exempelvis citronen som skulle symbolisera citronsyra. Citronsyra används som en konserverande och surhetsreglerande ingrediens och utvinns från någon form av sockerlösning och svartmögel, det är med andra ord ganska långt ifrån citronsaft. Citronsyra finns tyvärr i det mesta som man köper färdigt och är inget unikt för just margarin.
Och visst så använder de ”vanlig” raps- och solrosolja vid framställningen av margarin. Men de ”tvättar den” först så att alla färg- och smakämnen försvinner (och för att inte glömma den naturliga näringen som finns i oljan från början).
Sen är det ju lite sådär att de inte enbart använder sig att miljöcertifierad palmolja, även om de strävar efter att göra det.
Även om jag fortfarande är skeptisk mot framställandet av margarin (eftersom vissa delar utelämnats som ni kan läsa i Kostdoktorns gamla inlägg). Så känns det som att det kanske inte riktigt är så illa som man tidigare hört. Men för att få reda på hur det ligger till på riktigt så frågade jag om det fanns möjlighet att besöka fabriken så man kunde se hur det gick till med egna ögon. För de flesta har väl sett bilden (se nedan) från deras fabrik i Helsingborg som läckte ut till Aftonbladet för några år sedan? Jag frågade dem om bilden och de erkände att bilden är från deras fabrik men Eva sa att ett läckage kan hända även i en smörfabrik (sant) och att natronlut är helt ofarligt och finns i lutfisk. Men varför står det då varning på skylten kan man ju fråga sig?
Jag hoppas verkligen att det inte är så skrämmande med margarin som man tidigare har kunnat läsa. Att jag fortfarande kommer välja smör framför margarin är ju glasklart men det hade ju varit skönt att inte behöva vara rädd för att bli bjuden på det när man är på middag hos någon eller äter på restaurang.
Så jag hoppas verkligen att Unilever bjuder in mig till deras fabrik så att man kan få riktig fakta. För som ni vet, allt på nätet är faktiskt inte sant, och man bör vara skeptisk eller i alla fall ifrågasättande mot allt. Och om det verkligen inte är så illa som de säger så vill jag veta det så att jag inte sprider falsk propaganda. Så jag ser verkligen fram emot en inbjudan 🙂
Men vad nu än margarinförespråkarna säger så stod knappast våra förfäder och vispade ihop margarin av olika sorters mekaniskt utvunna oljor, lecitin, vassle och citronsyra utan mer troligt att de fick i sig fett från vilt, fet fisk, kokos, frön och nötter. Jag förespråkar inte att man enbart ska äta mättat fett, framförallt på grund av miljömässiga skäl. Utan att man får i sig en bra balans av olika fetter från naturliga råvaror och att man inte ska vara rädd för det naturligt mättade fettet. På så sätt får man också en mer hälsosam balans mellan omega 3 och omega 6.
Jag trodde som sagt att PR-byrån Change inte visste vem jag var, men Donya som hade bjudit in mig berättade sedan för mig att hon visst visste vem jag var och bjöd in mig med flit för att visa deras sida av myntet. Måste verkligen ge dem cred för det. Det var modigt gjort!
Så vad tror ni, är det verkligen så som de stora företagen tillverkar margarin? Och är det verkligen så skadligt som man har hört talas om?
Obs! Det här inlägget har jag skrivit för att öppna upp till en diskussion i respektfull ton, INTE för att smutskasta varken personer eller företag som är nämnda i inlägget. Alla kommentarer med personliga påhopp kommer att rensas bort.
Jenny säger
Alltså, nu vill jag givetvis inte göra påhopp, men man kan ju inte undgå känslan av att hon inte vet vad hon pratar om? Hon skulle förklara någonting men så struntade hon bara i det! Det är ju varken snyggt eller rätt när man ska göra en sån här grej!
Visst, margarin nån gång ibland när man inte kommer undan det måste ju vara okej, men jag kommer aldrig tro att det är BRA. Jag är helt övertygad om att mycket omega-6 oavsett ratio är orsak till inflammationer i kroppen, därför vi som minskar drastiskt på det inte blir förkylda och kanske t.o.m kan dra det så långt att en sådan kost förhindrar cancer (?)
Kallpressad rapsolja kanske är bättre men det är ju raffinerad de använder.
Jag litar hellre på amerikanska bloggare oavsett ”ryktena” och håller mig till nötter, avocado, oliver och kokosolja och riktigt smör!:)
Eva Dalkvist säger
Hej!
Rapsoljan eller solrosoljan som används vid margarinframställning utvinns ur fröerna med mycket tuffa industriella kemikalier som hexan, som det får finnas rester av i den färdiga produkten!!!
”Tvättningen” av oljorna är inte heller något som någonsin kommer att bli KRAV-märkt utan inbegriper också starka kemikalier. Sedan tillsätts ju också färg- och smakämnen för att margarinet ska likna smör.
Emelie säger
Även om man kan göra margarin på ”naturligt” sätt så tycker jag en av de största sakerna att tänka på är att man får i sig för mycket omega-6 genom de oljorna de använder. Kokos, avocado och oliver till exempel innehåller betydligt mer fett än solrosfrön och raps och jag tycker det är ganska logiskt då att vi därmed är skapta till att få i oss mer fett från just kokos, oliver, avocado, fisk, osv. Den maten som är naturligt fet.
Frida säger
Men oljan hon använder är ju varmpressad och cocosfetter (som är palmolja) är ju också varmpressade vilket är skadligt för våra kroppar. Om det kom ett margarinet enbart kalpressade oljor kanske jag skulle kunna tänka mig att smaka men nu är det ju som att äta åderförkalkning!
Natasha säger
Jag undrar hur många som arbetar på margarin-fabriken egentligen äter margarin? De som jobbar i produktionen vill säga…..
anon säger
Hej! jag jobbar där, och jag äter deras margarin alltid.
Kan också meddela att det inte brukar se ut som på bilden, och där bilden är tagen är inte där produkterna tillverkas 🙂