Det här är verkligen den ultimata sommartårtan! En saftig mazarinbotten med smak av lime, toppad med en fluffig vaniljfrosting, och somriga bär. Den är inte bara ruggigt god och superenkel att baka. Den är även fri från både gluten och socker så att fler kan njuta av en gofika.
Ingredienser
Botten
- 3 st ägg
- 1,5 dl sötning (exempelvis xylitol/sukrin/sötströ)
- 150 g smör , smält
- 3 dl mandelmjöl
- 1 krm salt
- 2 st lime zesten (det yttersta gröna skalet)
- 4 droppar bittermandelessens
- 0,5 msk Fiberhusk (finns i glutenfria hyllan)
Cheesecakefluff
- 2 dl vispgrädde
- 100 g färskost (rumstempererat)
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 msk sötning (gärna sukrin melis alt xylitol/sötströ)
Garnering
- jordgubbar
- citronmeliss
- blommor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150°C (varmluft eller 180°C i ugn med över och undervärme)
- Vispa äggen tillsammans med sötningen tills fluffigt. Häll i resten av ingredienserna och vispa till en jämn smet.
- Häll smeten i en smörad eller oljad form, gärna med borttagbara kanter. Grädda i 150 grader (varmluft) i cirka 20 minuter, eller tills den är gräddad i kanterna men lite “dallrig” i mitten. Låt svalna och lägg sedan över kakan på ett fat.
- Häll i alla ingredienserna till cheesecakefluffet i en skål och vispa tills fluffigt.
- Bred ut fluffet över kakan och garnera gärna med delade jordgubbar, citronmeliss och smultronblommor.
Anteckning
TIPS! Om du vill äta kakan varm, servera fluffet och jordgubbarna på sidan om.
Catarina Germundsson säger
Så god!!! Dessutom lätt att göra!
Den kommer jag att baka många fler gånger.
Cecilia Christoffersen säger
Jättegod!
Gör gärna botten någon dag innan kakan ska ätas så att smakerna hinner att utvecklas.