Här får ni ett ljuvligt recept på en supersomrig och fantastiskt god tårta, helt utan socker eller gluten. Vad kan passa bättre till midsommarfikat?
Ingredienser
Bottnarna
- 3 st ägg
- 2 dl valfri sötning (jag använde björksocker)
- 100 g smör
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl hackad mandel (rosta gärna i stekpanna)
- 2 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 msk fiberhusk
- 4 droppar bittermandelessens
Vaniljkrämen
- 1,5 dl grädde
- 2 st ägg
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 2 msk valfri sötning (jag använde björksocker)
Övrigt
- 250 g jordgubbar (går bra med frysta)
- 4 dl grädde
- 1,5 liter färska jordgubbar till garnering
- 4 st citronmelissblad
Instruktioner
Bottnarna
- Vispa äggen tillsammans med sötningen tills lite fluffigt. Vispa ihop med resten av ingredienserna.
- Häll smeten i en smörad form med borttagbara kanter. Grädda i 150 grader (varmluft) i cirka 20 minuter eller tills genomgräddad. Låt svalna. Dela sedan på mitten.
Vaniljkrämen
- Koka försiktigt upp grädden tillsammans med ägg, vanilj och sötning tills krämen tjocknat. Låt sedan svalna.
Monteringen
- Mosa jordgubbarna till fyllningen med en gaffel och bred ut det över den ena botten. Häll sedan över vaniljkrämen, inte ända ut i kanterna, och lägg på locket.
- Vispa grädden och bred den i ett jämnt lager över hela tårtan.
- Skär jordgubbarna i skivor och dekorera tårtan. Avsluta med att lägga dit några kvistar citronmeliss.
Anteckning
TIPS! Om ni vill ha en högre tårta - gör dubbel sats av bottnarna och lägg ett lager med grädde mellan.
Bibbi säger
Hej
Måste fråga, björksocker är något jag aldrig sett, vart införskaffar jag sånt om jag skulle vilja?
Kan jag använda ICAs sötströ istället? Tar jag lika mkt då eller?
Mvh Bibbi
JillW säger
Hej!
Björksocker/xylitol är enligt mig det godaste och den minst onaturliga sötningen som finns idag som inte har en höjande effekt på blodsockret. Jag köper det hos http://www.worthit.se/shop . Det fungerar också med sötströ men det kan då behövas lite mer. Smaka av smeten och krämen så du hittar rätt balans 🙂
Lycka till!
Marja - Baka Sockerfritt säger
Vilken ljuvlig tårta! Jag som älskar mazarinsmaken i kombination med jordgubbar så mycket!
JillW säger
Tack Marja! Ja det är en killer combo ?
Ragna säger
Det här verkar supergott och perfekt tajmat för att jag ska hinna baka till fredagsfikat på praktiken 🙂 Hur många tror du tårtan räcker till? Vi kommer vara ca 10 personer som ska äta, tror du det behövs ett extra lager då?
JillW säger
Det beror nog på om du kommer bjuda på något mer också. I sådana fall räcker det absolut. Annars kanske på gränsen om nån vill ta lite extra ? Lycka till!
Tina säger
Fantastisk tårta! Bakade denna idag för att ”testa” på familjen (som för övrigt är väldigt kräsna) – ALLA tyckte att den var suverän!! Denna kommer att bakas många gånger – tack!!
anna säger
hej, går de att frysa dina bakverk? tex denna tårtan då den ännu inte är dekorerad?
JillW säger
Ja det går bra utan grädden 🙂
Emma säger
Underbara bakverk å grym matinspiration!
Jag undrar om du har ett bra recept på något som liknar sockerkaka som man skulle kunna använda till cakepops?
Tack på förhand 🙂
//Emma
JillW säger
Tack så mycket! 🙂 Jag skulle nog säga att alla tårtbottenrecept och mjuka kakrecept som jag har skulle funka bra. Så det är bara att välja och vraka 😉
Jennie säger
Jag får inte till vaniljkrämen alls, den bara skär sig och liknar mer äggröra än vaniljkräm! Vad gör jag för fel?!
JillW säger
Vad konstigt! Kanske har för hög värme?
Vickan säger
Gjorde tårtan till midsommar i år. Fantastiskt god! Tack för receptet! Denna ska göras fler gånger.
Adrienn säger
Hittade ditt recept på denna tårta och provade att göra den idag den var verkligen jättegod och kommer göra den fler gånger ☺️