Underbart goda glutenfria “munkbollar” aka “donut holes” (lät inte lika bra på svenska med munkhål, då kändes till och med bollar bättre) med smak av saffran och mandelmassa. Det perfekta adventsfikat. Otroligt hur likt det smakar munkar trots att de vare sig innehåller vetemjöl eller socker.
Ingredienser
- 3 dl mandelmjöl
- 4 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol)
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 påse saffran , mortlad
- 150 g riven mozzarellaost (ej den runda och färska)
- 2 msk färskost (typ Philadelphia)
- 1 st ägg
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 3 droppar bittermandelessens (valfritt)
- frityrolja
- 2 msk sötning (ex sötströ, sukrin eller xylitol), att rulla dem i
Instruktioner
- Häll i alla torra ingredienser: mandelmjöl, sötning, bikarbonat och saffran i en stor skål eller i matberedaren. Blanda ihop.
- Lägg mozzarellan och färskosten i en skål och värm i mikrovågsugnen tills smält (alternativt i en kastrull på medelvärme). Rör ihop.
- Tillsätt ostmixen, ägget, vitvinsvinäger, och bittermandelessensen till de torra ingredienserna. Blanda samman till en smidig deg genom att knåda med händerna eller använd en matberedare med degkrokar.
- Dela upp degen och rulla till bollar med händerna, de ska vara cirka 4 cm i diameter.
- Hetta upp oljan i en liten kastrull till max 160 grader. Fritera munkbollarna i omgångar tills de har fått en gyllenbrun färg. De blir snabbt mörka så ha koll. Vänd dem försiktigt medan de friteras så de får en jämn färg runt om. Ta bort dem från kastrullen med en hålslev eller gaffel och lägg dem på en tallrik med hushållspapper som kan suga upp överflödig olja.
- Rulla munkbollarna i sötning i en grund skål medan de fortfarande är varma. Ät och njut gärna medans de fortfarande är ljumma.
Anteckning
TIPS!
- Om du inte gillar saffran kan du skippa saffranet i degen och istället blanda pepparkakskryddor i sötningen som du rullar bollarna i. De smakar då mer likt churros.
- Om du inte vill fritera dem så går de superbra att baka i ugnen i 150 grader i 15–20 minuter. Lägg dem då i minimuffinsformar och toppa gärna med flagad mandel.
- Om du vill öka proteininnehållet och samtidigt göra att bollarna blir fastare i konsistensen – tillsätt 2 msk neutralt vassleproteinpulver.
Lämna ett svar