En av mina favoriträtter som är minst lika god på sommaren som på vintern. Perfekt bjudrätt om ni är många. Toppa gärna med handskalade räkor och dill från fänkålen för extra piff och smak. Sötman från apelsinen balanserar syran från tomaten så smaken blir rund och god.
Ingredienser
- 50 g smör
- 400 g fänkål
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 pkt saffran
- 2 dl vitt vin
- 1 tsk timjan
- 1 tsk salt
- 2 krm nymalen svartpeppar
- 500 g passerade tomater
- 2 st apelsiner ekologiska, rivet skal och juice
- 700 g laxfilé eller blanda gärna med annan fisk
Saffransaioli med chili
- 1 st ägg ekologiskt
- 2,5 dl rapsolja
- 0,5 st citron saften
- 1 pkt saffran
- 1 tsk chili
- 0,5 tsk salt
- 1 st vitlöksklyfta
Instruktioner
Fiskgrytan
- Dela fänkålen på mitten och skär i tunna skivor. Spara den gröna dillen till dekoreringen. Stek fänkålen i smör i en stor gryta tillsammans med saffran, vitlök, vitt vin, timjan och salt tills mjuk.
- Häll i tomat, rivet apelsinskal och saften från apelsinerna. Låt koka i några minuter.
- Tärna laxfilén och lägg i grytan. Koka i några minuter på medelvärme tills laxen är genom lagad.
- Smaka av och toppa gärna med handskalade räkor och dillen från fänkålen.
Saffransaiolin
- Knäck ägget i en hög och smal mixerskål.
- Häll i oljan.
- Ställ mixern i botten av skålen och börja mixa sakta nedifrån och upp tills all olja har mixats samman med ägget och blivit vitt och fluffigt.
- Smaksätt med saffran, citron, chili och vitlök. Smaka av med salt.
johanna säger
Varför kan man inte se receptet?
JillW säger
Märkligt, jag kan se det på både dator och mobil?