Det här är verkligen av av mina favoriträtter. Påminner om coq au vin i smaken fast betydligt mer lättlagad och till och med godare enligt mig. Förstår faktiskt inte varför receptet aldrig hamnat på hemsidan tidigare. Men här kommer det i alla fall - bättre sent än aldrig.
Ingredienser
Mustig kycklinggryta
- 1 kg kycklinglårfilé
- 100 g kalkonbacon eller annan bacon
- 250 g champinjoner
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 st gul lök
- 1,5 msk Soya
- 3 krm nymalen svartpeppar
- 3 tsk timjan
- 2 tsk rosmarin
- 1,5 dl rödvin
- 3 dl grädde
- 1 tsk salt smaka av
- smör att steka i
Smörstekt spetskål
- 1 st spetskålhuvud
- 50 g smör
- salt smaka av
Garnering
- 1 knippe färsk timjan
Instruktioner
Kycklinggrytan
- Skär kycklinglårfilén och champinjonerna i mindre bitar, strimla bacon och hacka löken.
- Hetta upp smör, gärna i en gjutjärngryta, och pressa i vitlöken. Lägg i kyckling, champinjoner, bacon och lök i grytan. Salta och krydda. Stek tills kycklingen fått lite färg.
- Häll på vin och grädde. Låt små puttra i minst 10 minuter på medelhög värme så att grädden reder såsen något. Smaka av med eventuellt mer soya och/eller salt.
Smörstekt spetskål
- Skölj spetskålen och skär den på bredden i tunna skivor.
- Stek i smör och salta.
Jenny säger
Verkar mumsigt men hur mkt grädde ska det vara?
JillW säger
Tack för upplysningen! Det står nu 🙂
Jenny säger
Tack
Paola säger
Hej!
Finns det lchf-vänlig soja?
JillW säger
Hej!
Eftersom det totalt sätt blir en sådan liten mängd så väljer jag den sojan som jag tycker är godast (Mrs Chengs Mushroom soy) – trots att den innehåller både socker och någon slags veteprodukt.
Men annars så finns det exempelvis Tamarisoja från Biofoods som är både socker- och glutenfri om man är känslig.