Planen var egentligen att göra något donutliknande då jag hade köpt en sådant form från Lagerhaus. Men jag fyllde formarna för mycket så de blev mer som minisockerkakor än donuts. Så jag gjorde en härlig lemoncurd istället som jag fyllde groparna med och vips så blev de något som jag kallar för citronkyssar.
Ingredienser
Kakorna
- 2 st ägg
- 0,5 dl valfri sötning (jag använde Sukrin Gold)
- 1 st ekologisk citron, skalet
- 50 g smält smör eller ghee
- 1 tsk bikarbonat
- 1 krm vaniljpulver
- 0,5 dl kokosmjöl (eller 1 dl nötmjöl)
- 1 msk johannesbrödkärnmjöl (eventuellt fiberhusk eller guarkärnmjöl)
- 1 st ekologisk citron
Lemoncurd
- 1 st ekologisk citron
- 0,5 dl valfri sötning
- 1 st ägg
- 50 g smör
Garnering
- Sukrin melis (eller annan florliknande sötning)
- citronmeliss
Instruktioner
Kakorna
- Ställ in ugnen på 150 grader.
- Vispa äggen till kakorna fluffiga med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna, vispa mellan varje.
- Smörj gärna formarna med ghee eller smält smör och fyll dem (alternativt fyller du vanliga muffinsformar som du sedan gör en grop i med ett blött finger) .
- Grädda i ca 10-15 minuter i 150 grader.
Lemoncurd
- Gör lemoncurden under tiden som kakorna är i ugnen. Koka upp rivet skal samt saften från citronen tillsammans med sötning tills konsistensen blivit lite mer trögflytande.
- Lägg i smöret tills det smält och ta sedan kastrullen från plattan och vispa i ägget. Vispa sedan krämen på ganska låg värme (vill ej ha äggröra) tills krämen tjocknat något. Sila gärna krämen efteråt så blir den extra len.
- Fyll sedan groparna med lemoncurden och toppa eventuellt med Sukrin Melis och citronmeliss.
Lämna ett svar