Ett smakrikt, saftigt och mättande nötfritt bröd bakat med sesammjöl. Det här är en platt variant av mitt tidigare recept på brytbröd men det blev så bra att det värt en egen receptsida.
Ingredienser
- 50 g smör
- 2 st ägg
- 1 dl grädde
- 100 g färskost (typ philadelphiaost)
- 1 dl linfrön
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl Sesammjöl
- 1 msk fiberhusk
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Instruktioner
- Ställ in ugnen på 175 grader.
- Mixa linfrön och solroskärnor. Smält smöret och vispa ihop med ägg, grädde och färskost. Blanda samman med resten av ingredienserna och låt svälla i cirka 10 minuter.
- Klicka ut smeten på bakplåtspapper och platta till dem med baksidan av en blöt sked.
- Pensla gärna med äggula och strössla över sesamfrön.
- Grädda i cirka 15 minuter eller tills brödet fått en fin färg.
Anteckning
Sesam innehåller oftast mindre än 5% kolhydrater och påminner lite mer om kokosmjöl i konsistensen och behöver en aningen mer vätska än mandelmjöl.
Kristin Vedin säger
Ugnstemperatur, är det varmluft eller vanlig temp?
JillW säger
Varmluft 🙂
Carole säger
Hej! Jag har allt som oftast reagerat på det man kallar nötfritt – man avser då att baka brödet/laga rätten utan mandelmjöl. Men mandel är ju ingen nöt – det är en frukt. Då bör det väl ändock göra från eller till om man som nötallergiker använder mandelmjöl i tillagningen?
JillW säger
Hej! Tror nog att det beror på att många som är allergiska mot nötter även är känslig för mandel.
Mia säger
Hej
Kan man byta ut sesam-mjöl mot tex kokosmjöl?
Mvh Mia